Foto: SVT

Planerna på fjärrstyrning i Umeå går vidare

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2020 beräknas Umeå flygplats övergå till en fjärrstyrningscentral. Problemen på Sundsvall-Timrå flygplats visar att det är viktigt med ordentliga ”back up-system” menar den operativa Chefen i Umeå.

Att en flygplats tvingas stänga på grund av fel i trafikledningen är ovanligt menar Carin Ählström som är operativt ansvarig för flygtrafikledningen i Umeå.

– Min erfarenhet är, och jag har ändå jobbat i Umeå sedan 1992, vi har aldrig stängt flygplatsen på grund av fel i trafikledningen, aldrig.

Fjärrstyrda flygtorn

– Det vore ju tråkigt om vi måste stänga på grund av tekniken när vi hittills aldrig har stängt, konstaterar hon.

Hur ser du på att man ska införa det här systemet i Umeå?

– Jag tycker givetvis det är viktigt att man ser till att ha fullgod säkerhet på de tekniska systemen, säger Ählström, som betonar att hon inte själv har läst luftfartsverkets internrapport om händelsen.

Beräknas till år 2020

När flygtrafikledningen i Umeå övergår till ett elektroniskt fjärrstyrningssystem så beräknas tolv tjänster beröras. Det står ännu inte klart vad som händer med personalen men alla ska erbjudas nya tjänster.

Enligt tidsplanen ska bytet av flygledningssystem ske i årsskiftet 2019/2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet