Dokumenten visar att hela förändringen kan bli en förlustaffär. Foto: SVT.

Personalen vill inte prata med media

Publicerad

Efter beslutet att fjärrstyra flygtrafiken vid Umeå Airport hänvisas all media till Luftfartsverkets centrala pressjour.

Igår beslutade Luftfartsverket att fjärrstyra flygtrafiken till och från Umeå Airport från Arlanda i Stockholm.

Totalt berörs tolv tjänster i Umeå, men när SVT vill få reaktioner efter beslutet vill ingen av de som jobbar med flygledning på Umeå Airport vill ställa upp på intervju framför kamera, istället hänvisas media till Luftfartsverkets pressjour.

– Det mesta är redan sagt i den här frågan och vi får förhålla oss till det, säger Frans Hansson, arbetsplatsombud och facklig representant.

Även om beslutet var väntat så har processen varit påfrestande.

– De 18-19 månader som varit av ovisshet kring allt det här har såklart varit påfrestande för personalen, säger Frans Hansson.

Hänvisar till pressjouren

Carin Ählström, operativt ansvarig för flygtrafikledningen i Umeå, hänvisar till Luftfartsverkets pressjour och uppmanar media att höra av sig igen nästa vecka.

– Vi hade ett telefonmöte igår med Luftfartsverket där vi kom överens om att hänvisa all media till Luftfartsverkets pressjour, säger Carin Ählström.

Får ni, lokalt i Umeå, prata med media?

– Jag får uttala mig om jag vill. Man har ju däremot sagt centralt att media ska gå via pressjouren men det finns inget hinder för mig att uttala mig som privat eller facklig representant, säger Frans Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet