Foto: TT

Svenskar kan få förtur på fjälljakt

Publicerad

Nye landsbygdsministern Sven-Erik Bucht vill återinföra reglerna från den förra Socialdemokratiska regeringen.

Alliansen ändrade reglerna för jakt i de svenska fjällen 2007. Då gjorde man det möjligt för andra EU-medborgare att också delta i jakten, något som dessförinnan bara var förunnat svenska jägare.

Vill återställa reglerna

Men, den nytillträdde landsbygdsministern och socialdemokraten Sven-Erik Bucht, vill återställa ordningen till den som rådde före alliansregeringen.

– Vi kommer föreslå förändringen att fjälljakten återgår till det som den har varit tidigare. Den har gjort att lokalbefolkningen har fått problem, och det tycker vi inte ska vara på det sättet, säger Bucht till tidningen Jakt och Jägare.

Majoritet för förändring

Frågan om EU-medborgares jakträtt i fjällen har redan 2011 varit uppe till omröstning i riksdagen. En majoritet av riksdagsledamöterna var då för en tillbakagång till hur det såg ut innan regeringens beslut från 2007, eftersom både den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna ställde sig kritiska till regeringen. Nu är majoriteten ännu större.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.