Foto: SVT

UIK-profilen kritisk till hur klubben har skötts

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan Umeå IK:s allsvenska era vara över. Blir det förlust hemma mot Göteborg, ligger UIK:s öde i andra lags händer. Före detta UIK-profilen Roland Arnkvist menar att klubben förlorat sin vision.

Två omgångar återstår av damallsvenskan, och för Umeå IK står två ödesmatcher på schemat. UIK möter Göteborg på hemmaplan och är piskat att ta minst lika många poäng i det mötet som bottenkollegorna Mallbacken och Kristanstad tar i sina matcher.

– Det går ju inte en dag utan att jag tänker på Umeå IK och att jag lider med deras utsatta läge. Det är jättejobbigt, säger Roland Arnkvist, före detta sportchef i Umeå IK och den som byggde upp klubben till ett världslag.

Tappat visonen

Arnkvist menar att klubben har varit alldeles för dålig på marknadsföring de senaste åren och att UIK förlorat sitt fokus på att vara bäst, både sportsligt och eknomiskt.

– Backar man klockan så visste ju alla vad Umeå IK stod för och ville, nämligen att bli bäst. Det var inget att snacka om. Frågar man de aktiva i Umeå IK i dag tror jag inte att man har en aning om visioner och långsiktiga mål.

Fel personer på fel plats

Roland Arnkvist är tydlig med att UIK är laget i hans hjärta. Han tycker att det är jobbigt att se klubben i en krissituation.

– Jag tycker att det är lite av ett hån mot oss alla som kämpade så oerhört för att bygga upp något så fint under så många år.

Före detta stjärnspelaren Frida Östberg är också inne på att UIK tappat fokus och riktning.

– Jag tycker man satt fel personer på fel plats, man har inte tittat över vad Umeå IK står för.

Nya styrelsen ska se över visionerna

Umeå IK FF:s nya styrelseordförande Anders Blom ser ingen anledning att kommentera kritiken förrän han och resten av den nya styrelsen hunnit komma igång med sitt arbete. Då, säger han, kommer man att titta på både visioner och realism.

– Men vi som gått in i det här är övertygade om att Umeå behöver ett damfotbollslag av den här kalibern.

Tränar för dåligt

Östberg och Arnkvist är inne på att laget tappat vid sidan av planen, när det gäller visioner och marknadsföring, på fler ställen än på planen går det knackigt. Det beror på för lite träning, menar Roland Arnkvist.

– Jag är fullständigt övertygad om att Umeå IK för femton-tjugo år sedan tränade mer och bättre än vad årsmodell 2016 gör och jag förstår det inte riktigt, säger han.

Saknar grundträningen

När det gäller träningsmängden får Arnkvist medhåll av fystränaren Lars-Gunnar Skoog som fanns med klubben redan under guldåren. Han berättar att dåtidens stjärnor tränade mycket hårdare och mer.

– Det går inte att jämföra, säger Skoog och berättar att Hanna Ljungberg och de andra i den gyllene generationen var mycket bättre grundtränade.

– Dagens spelare är nog ambitiösa och vill träna, men de har inte grunden som krävs, säger Skoog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.