Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande. Foto: SVT

Umeå ska bota bostadsbristen

Publicerad

Umeå skruvar upp takten i bostadsbyggandet. Siktet är nu inställt på 2000 bostäder per år. Om tre till fyra år tror kommunledningen att bostadsbristen ska vara betydligt mindre.

Lorenzo Pastrana i Umeå är 17 år och går gymnasiet. Lorenzo bor hemma hos sin mamma. Om inte alltför länge ska Lorenzo själv börja söka bostad.

– Det saknas studentbostäder har jag hört. Det är viktigt att man bygger för familjer, säger Lorenzo.

När Umeå nu ska bygga 2000 bostäder om året blir några saker extra viktiga:

  • Att bygga billiga hyresbostäder
  • Att bygga för bättre integration mellan nyanlända och redan etablerade svenskar
  • Att bygga klimatsmart

Umeå kommun anvisar mark och kommunala Bostaden och privata byggherrar bygger bostäderna.

–  Av det som byggs nu är ungefär hälften hyresrätter, säger Anna-Lena Läfgren på planeringsavdelningen. 

”Planera mer och bygg mer”

Hittills har den socialdemokratiskt styrda kommunen i huvudsak valt att lita på att marknaden bygger bostäder som passar Umeå.

– Jag tror inte att det finns något annat knep än att se till att planera mer och att det byggs mer, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Kommuner kan ställa krav

I andra städer har krav ställts på de entreprenörer som får mark anvisad. I Frihamnen i Göteborg där total cirka 10 000 bostäder ska byggas krävde kommunen att en del av beståndet ska bli billiga hyresrätter. Tanken är att det ska ökad integration i staden.

I Umeå hoppas politikerna på att ett kommande statligt investeringsstöd ska bidra till lägre hyror.

– Där har man satt en hyresnivå som man måste förbinda sig till för att få bidraget, säger Mikael Berglund.

Byggnadstakten ökar

Sedan 2014 har bostadsyggandet i Umeå gått upp från mellan 200 och 500 bostäder per år till mellan 1200 och 1400 i år. Nu ska det gå ännu snabbare.

– Om det kommer att bli jättebilligt kan jag inte lova. Men har vi ett utbud så att det finns något att välja mellan, något dyrare och något lite billigare, så har vi nått ett delmål.

Hur långt bort är det?

– Orkar vi hålla den här takten med 2000 bostäder då tror jag att vi har en bättre situation om tre till fyra år, säger Mikael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.