Poliser patrullerar Umeå centrum. Arkivbild. Foto: SVT

Umeåpolisen hyllas för jobb mot kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flera kriminella gäng har försökt etablera sig i Umeå har inget av dem fått fäste. Nu hyllas polisen för sitt arbete. ”Polisen gjorde helt enkelt ett bra jobb”, säger Christina Edström på KRIS i ett fördjupande reportage i Dagens Nyheter.

Grovt kriminella gäng som X-team, Red Devils MC och Black Cobra har under åren försökt öppna avdelningar i Umeå, men inget av dem har lyckats särskilt bra, mycket tack vare polisens aktiva arbete. Det skriver Dagens Nyheter som granskat polisens situation i landet.

– Vi har varit snabba och vågat tänka i nya banor, säger polisen Mats Bäckström, till tidningen.

Enligt Christina Edström, som DN träffat hos avhopparföreningen Kriminellas revansch i samhället, KRIS, har tidigare problem med indrivning av påhittade skulder, avtagit i takt med att gängen försvunnit.

– Mitt intryck är att det blev för jobbigt för dem att vara påpassade. Polisen gjorde helt enkelt ett bra jobb, säger hon till Dagens Nyheter.

Jobbar med krögare

En åtgärd som polisen gjort för att minska kriminaliteten som fått effekt är att övertala Umeås krögare att stänga ute kända gängmedlemmar. Att samtala med unga som misstänks för brott har också bidragit. De får då veta att de har ögonen på sig.

Däremot sker grova våldsbrott i Umeå precis som på alla orter, flera har inträffat på senare tid. Bland annat  sköts en man i magen på Ålidhem i augusti. Bara dagar senare blev en 26-årig man knivhuggen fyra gånger i bröstet. Ett av huggen gick rakt in i hjärtat.

Läs också: Många allvarliga våldsbrott – på kort tid

Inte fråga om gäng

Men enligt polisen är inte fråga om gängkriminalitet som i södra Sverige, snarare isolerade händelser i kriminella kretsar. Det senast kända fallet ska ha varit när en man från Umeå knivskars till döds efter ett bråk på ett torg i Skellefteå.

Fyra personer sitter fortsatt häktade i det fallet och misstänks ha kopplingar till en grupp som kallar sig ”Ålidhems terrorister”. Ett gäng självutnämnda terrorister, utan koppling till politisk extremism, där flera dömts för drogrelaterade brott.

– Det sker grova våldsbrott här som på alla orter. Men det är inte fråga om gängkriminalitet som i södra Sverige, snarare isolerade händelser i kriminella kretsar, säger polisen Pär Danielsson till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.