Uttervägens hjältar tränar stenhårt och inspirerar andra. Foto: SVT.

Hjältar inspirerar funktionsnedsatta att träna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha genomfört Toughest, nordens tuffaste hinderbanelopp i Umeå är dom nominerade till årets prestation vid Umeå idrottsgala om cirka tre veckor. Nu inspirerar de andra med funktionsnedsättning att röra på kroppen och träna.

Det är liv och rörelse och förväntan i luften när ett trettiotal ungdomar samlas i träningslokalen på Ersboda i Umeå. 

Frida Viksten är redan igång med höga sparkar mot en stor tung boxningssäck.

– Det är svinjobbigt men det går bara bra, säger hon med entusiasm i rösten och sparkar vidare.

Kan prisas på gala

Hanna Helmersson och Linus Lundström är inspiratörerna för kvällen. De genomförde hinderbaneloppet Toughest i höstas och får nu hjälpa sina kompisar från hela Umeå att komma igång med träningen. Nu är gänget nominerade till Umeå idrottsgala i klassen årets prestation.  

– Hinderbaneloppet var grymt jobbigt, särskilt att klättra upp för de höga hindren, säger Linus Lundström.

Dom bor på gruppboendet Uttervägen och kallar sig Uttervägens hjältar. Alla har ett funktionshinder och tränar efter sina förutsättningar. Att bli nominerad till idrottsgalan är ett stort steg framåt.

– Ja, det är häftigt och otroligt stort att de är nominerade, särskilt för den här målgruppen. De får bevisa att ingenting är omöjligt och att man med rätt stöd och verktyg fixar det mesta, säger Cecilia Brönemyr som är medarbetare på Uttervägens boende.

”Passa dig så jag inte sparkar lite snett”

Alla deltar i träningen under en timmes tid och efter att ha blivit inspirerade av Uttervägens hjältar är alla lika entusiastiska.

Frida Viksten fortsätter med höga sparkar på boxningssäcken och det är inte lönt att gå alltför nära.

– Passa dig så jag inte sparkar lite snett ut mot dig istället, skrattar hon och fortsätter sparka på den tunga säcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.