Bilden har inget med vargen i Nordmaling att göra. Det är en arkivbild. Foto: Arkivbild.

Vargen sköts från helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Femte gången gillt. Idag sköts den så kallade Nordmalingsvargen med hjälp av en helikopter.

– Nu betraktar vi jakten som avslutad, säger Björn Jonsson på länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen har genomfört fyra jaktförsök på vargen i Nordmaling sedan tidigare. Men idag lyckades jakten. Vargen sköts vid 13-tiden på torsdagen. Vargen var en tik.

– Den sköts från helikoptern, berättar Jonsson.

Varg i Västerbotten

Varför lyckades jakten just idag?

– Det är små tillfälligheter som avgör. Saker faller på sin plats. Den befann sig i ett område där det gick att få ett läge.

Vargen tryckte i riset – skrämdes fram

En person med insyn i jakten berättar för SVT att vargen låg och tryckte i riset. Några av jägarna gick dit och tryckte ut vargen så att den kom på ett öppet hygge. Då sköts den av skytten som fanns i helikoptern.

Det är inte omöjligt att detta är den varg som gav sig på stövaren Nasta i början av november.

Tidigare konstaterades att det fanns två vargar i Nordmaling. Men under de senaste veckorna har man bara hittat spår från en varg. Därmed ser Länsstyrelsen jakten som avslutad.

Andra vargen spårlöst försvunnen

– Den andra vargen har nog rört sig vidare. Om den kommer tillbaka vet vi inte. Men vi betraktar jakten som avslutad nu.

Det här var den tredje vargen som skjutits i Västerbotten på kort tid. Länsstyrelsen vill inte dela med sig av bilder på den döda vargen.

– Vargjakt skapar sådana enorma känslor. Vi kan inte dela med oss av bilder på en död varg, men vi dokumenterar allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet