Yxman gripen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige mannen som misstänks ha överfallit en väktare i Skellefteå med yxa har gripits i en butik i Umeå. – Vi fick larm om en bråkig snattare, säger Michael Liljenberg, vakthavande polisbefäl.

Mannen greps i Ica-butiken vid Bågenhusen i Umeå vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen.

– När vi kom dit visade det sig vara 25-åringen. När personalen konfronterade honom för att ha snattat blev han bråkig. Men gripandet gick lugnt till, säger Michael Liljenberg, vakthavande polisbefäl, till SVT Nyheter Västerbotten.

Han hade yxan med sig men ska enligt polisen inte ha använt den. Mannen fördes till polisstationen i Umeå.

Attackerade väktare

Polisen gick under torsdagen ut med en varning för att mannen kunde vara farlig för allmänheten. Det efter en händelse i Skellefteå där en väktare sprang i kapp mannen efter att han snattat varor i en butik. Plötsligt tog 25-åringen upp en yxa som han slog väktaren med. Väktaren klarade sig undan skador.

Rymde från vårdinrättning

Mannen rymde från en vårdinrättning i Norrbotten för en vecka sedan. Efter attacken mot väktaren har polisen letat efter mannen som alltså tagit sig från Skellefteå till Umeå. Mannen anhölls i sin frånvaro och efterlystes. Han är på sannolika skäl misstänkt för rån efter händelsen i Skellefteå. 25-åringen är tidigare dömd för ett grovt våldsbrott.

Kommer han att föras tillbaka till vårdinrättningen i Norrbotten nu?

– Jag vet inte. Vi har just gripit honom. Först ska han höras om händelsen i Skellefteå, säger Michael Liljenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.