Foto: Till höger: bild från butikens övervakningskamera.

Polisen varnar för yxman

Uppdaterad
Publicerad

Polisen går nu ut och varnar för den man som beväpnad med yxa attackerade en väktare i Skellefteå tidigare i veckan. Han uppges ha rymt från en vårdinrättning och bedöms som farlig för allmänheten.

Polis söker fortfarande efter den man som tidigare i veckan angrep en väktare med yxa i Skellefteå.

Händelsen inträffade i anslutning till en livsmedelsbutik på torget i Skellefteå i tisdags. En väktare som sprungit ikapp en misstänkt snattare på parkeringsdäcket lyckades värja sig när mannen plötsligt tog upp en yxa som han slog väktaren med.

Väktaren klarade sig utan personskador men ska ha fått kläderna förstörda i samband med attacken.

Efterlyst för grovt rån

Polisen har eftersökt yxmannen under tisdagen och onsdagen men har ännu inte gripit honom. Vakthavande i Västerbotten sa tidigare i veckan att han troligtvis inte utgör någon fara för allmänheten.

Däremot går Skellefteåpolisen nu ut och varnar för mannen som rymt från en vårdinrättning i Norrbotten för omkring en vecka sedan. Han är tidigare dömd för ett grovt våldsbrott och nu anhållen i sin frånvaro och efterlyst misstänkt för grovt rån mot butiken i Skellefteå. Polisen manar till försiktighet.

– Det är med tanke på vad han gjorde mot väktaren i tisdags, det var inte ett normalt beteende, säger Torbjörn Nyback, vid Skellefteåpolisen.

Bar mörka kläder

Den misstänkte yxmannen fångades på bild av butikens övervakningskamera. Bilden visar en man omkring 180 centimeter lång iklädd mörk dunjacka, huvtröja och mörka byxor. Vid tillfället bar han en ryggsäck.

Polisen vet inte om den misstänkte är kvar i Skellefteå eller om han har lämnat kommunen och vill ha hjälp från allmänheten.

– Det vi är intresserade av är fler ögon. Vi har letat hela tisdagen och onsdagen och han har som gått upp i rök. Den som ser honom ska inte ingripa utan ringa polisen, säger Torbjörn Nyback.

Allmänheten uppmanas att inte närma sig mannen utan istället ringa larmcentralen 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.