Läkaren som tog emot Anna Holmlund: ”Klarat sig mycket bättre än jag trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Skicrossåkaren Anna Holmlund skadades svårt i samband med tävlingar i Italien 2016. Då var prognoserna pessimistiska, men idag är läkaren som tog emot henne imponerad över utvecklingen.

– Hon har klarat sig mycket bättre än jag trodde, säger Charikleia Pappa, överläkare på Danderyds sjukhus.

Det var på morgonen den 19 december 2016 i italienska Innichen som Anna Holmlund kraschade svårt under uppvärmningen inför världscuptävlingen i skicross. Med skador som kunde kostat henne livet flögs hon till Sverige och Danderyds sjukhus där läkaren Charikleia Pappa tog emot henne.

– Situationen var svår, hon hade omfattande funktionsnedsättningar, säger hon.

Anna Holmlund

Anmärkningsvärd utveckling

Även om Anna Holmlund själv tycker att det går alldeles för sakta är hennes utveckling anmärkningsvärd, menar Charikleia Pappa.

– Hon har överträffat min bedömning. Jag trodde inte att hon skulle kunna gå igen.

Samma egenskaper som gjorde Anna Holmlund till toppidrottare förklarar mycket av den positiva utvecklingen i hennes rehabilitering.

Egen drivkraft

Alla är olika, säger Charikleia Pappa, men konstaterar att Anna Holmlund visar att det finns goda möjligheter för människor med hjärnskador att bli bättre. Med rätt stöd och träning, men framförallt med egen drivkraft.

I videon berättar Charikleia Pappa om vad som ligger bakom Anna Holmlunds positiva utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Holmlund

Mer i ämnet