Möt Anna Holmlund fem år efter skicross-olyckan: ”Det finns i tankarna”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år har gått sedan skicrossåkaren Anna Holmlund skadade sig svårt i samband med en världscuptävling i Italien. Idag är hon en annan människa jämfört med tiden efter olyckan.

– Allt går, bara man vill, säger hon.

Vi träffar Anna Holmlund i hennes lägenhet strax efter årsdagen av hennes ödesdigra olycka i samband med världscuptävlingen i skickross i Innichen i italienska alperna i december 2016.

– Självklart finns det i tankarna, men det är som det är, säger hon.

Anna Holmlund

Musklerna har kommit tillbaka

Anna har fortsatt en hjärnskada och är långt ifrån återställd men envis träning har byggt upp hennes kropp. Hon är en helt annan person idag jämfört med den första tiden efter olyckan. Musklerna har kommit tillbaka och även hennes längd på drygt 183 centimeter.

– Jag tränar ganska mycket, berättar hon.

Lägenheten ett gym

Annas lägenhet är i princip ett gym med olika typer av träningsredskap överallt. Monotona övningar, som att lyfta en arm massor av gånger, fyller mycket av hennes vardag och visst händer det att hon tappar sugen ibland, men viljan att förändra sin situation är ändå den största drivkraften.

– Jag försöker på alla sätt och vis att göra något åt det hela, det är lite svårt men det går ändå, säger hon.

Tänker framåt

De flesta minnen från livet innan olyckan är borta, Anna har fått veta att hon har en OS-medalj men minns inte hur hon fick den och nu funderar hon inte så mycket på det som varit.

– Jag tänker framåt, säger hon och upprepar det som tycks vara det viktigaste för henne:

– Allt går, bara man vill.

Möt Anna Holmlund fem år efter olyckan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Holmlund

Mer i ämnet