SVT fick anonymt tips om Per Wahlberg i höstas

Uppdaterad
Publicerad

Redan i höstas fick SVT Västernorrland anonyma uppgifter liknande dem som Majed Safaee nu misstänks för att ha spridit.

I slutet av september i fjol kontaktades SVT Västernorrland via mejl av en person som ville göra oss uppmärksamma på en chattkonversation där en av deltagarna såg ut att vara landstingspolitikern Per Wahlberg (M).

Uppgifterna som mejlskrivaren presenterade innehöll inslag som var komprometterande för Per Wahlberg.

Majed Safaee

SVT Västernorrland förklarade i ett svar att vi behövde tala med mejlskrivaren för att kunna verifiera att dennes uppgifter var korrekta. Efter upprepad kontakt gjorde personen klart för oss att det inte var aktuellt. 

Eftersom mejlskrivaren aldrig gav sig tillkänna valde SVT Västernorrland att inte publicera någonting om saken.

Under gårdagen uppdagades att Sollefteås kommunstrateg Majed Safaee misstänks för grovt förtal.  Åklagare Peter Salzberg säger till Mittmedia att misstankarna handlar om att han skapat en falsk identitet och inlett en chattkonversation med någon som använt sig av politikern Per Wahlbergs konto.

– Den personen har sedan använt den här sparade chatten som underlag för att förtala politikern, säger Peter Salzberg till Mittmedia.

Majed Safaee har begärt semester på obestämd tid från sitt arbete på Sollefteå kommun. Både kommunalråd Elisabeth Lassen och kommunchef Tomas Alsfjell vill avvakta utredningen innan dom uttalar sig om Safaee kan jobba kvar.

– Jag vet ju som sagt var att han är anklagad för det här och den fortsatta juridiska processen får nu börja, så får vi se vad den kommer fram till, säger Tomas Alsfjell.

SVT: Om det skulle ligga något i det här, hur allvarligt är det?

– Om det blir åtal, då först kan vi börja fundera i hur vi som arbetsgivare ska agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majed Safaee

Mer i ämnet