Affären Safaee – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har i flera artiklar och inslag följt turerna kring kommunikationsstrategen Majed Safaee. Här följer en kort sammanfattning.

Historien om Sollefteås kommunikationstrateg Majed Safaee och hans kampanjmetoder tar sin början i mitten av september 2015 då han tar ett inlägg från dåvarande landstingsrådet Elisabeth Strömqvists (S) Facebooksida och skapar en bild för att smutskasta Elisabet Strömqvist (S). Men han publicerar den inte själv.

Vill få med Wahlberg

Istället vänder han sig till oppositionsrådet Per Wahlberg (M). Han skickar bilden till Wahlberg och undrar om inte han kan se till att några Muffare (Moderata ungdomsförbundet) kan publicera den. Safaee påpekar att han kan se till att den får spridning.

Majed Safaee

Tillrättavisas

Per Wahlberg (M) tycker inte om det här sättet att föra politisk debatt, han vill inte blanda ihop politik och person och vägrar delta. Istället vänder han sig till Safaees chef, Elisabet Lassen (S) kommunalråd i Sollefteå. Via kommunchefen Tomas Alsfjäll tillrättavisas Majed Safaee. Lassen meddelar Wahlberg att hon raderar deras mailkonversation.

Inleder förtalskampanj

Bara några dagar senare börjar Majed Safaee konto på sociala medier och även mailkonton under falskt namn. Dessa konton använder han för att skapa och sprida kränkande uppgifter om Per Wahlberg. Uppgifterna skickas bland annat till SVT Västernorrland.

Erkänner grovt förtal

Ingen av de medier som fått uppgifterna publicerar dem. Efter sju månader skickar Majed ut samma uppgifter igen, denna gång till Per Wahlbergs partikamrater. Nu polisanmäls det hela och i slutet av maj förhörs Majed Safaee av polis. I förhöret erkänner han att det är han som ligger bakom de falska kontona och spridandet av uppgifterna.

Safaee fälls för grovt förtal och döms till villkorlig dom och 15 000 kronor i böter. Dessutom får han betala 5 000 kronor i skadestånd till Per Wahlberg.

Får behålla jobbet

Elisabet Lassen tar avstånd från Safaees agerande men låter honom behålla jobbet eftersom han gjort det hela på sin fritid. På senare tid har det dock framkommit att Majed Safaee var i tjänst när han under falskt namn skickade kränkande uppgifter till SVT Västernorrland.

Smutskastning avslöjas efteråt

Det är först efter förtalsdomen som det blir allmänt känt att Safaee först försökt smutskasta Elisabeth Strömqvist. Händelsen får stor uppmärksamhet i media men Elisabet Lassen menar att frågan är utagerad. Även kommunchefen Tomas Alsfjell försvarar Majed.

Upprepar förtal

Majed Safaee själv skriver långa försvarstal på sociala medier. I ett av dem publicerar han återigen de uppgifter som han tidigare dömts för att ha spridit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majed Safaee

Mer i ämnet