Trots hot och att Maria själv riskerade åtal för innehav och langning av tabletter blev hon polisens hemlige informatör under ett års tid – hon ville helt enkelt sätta dit langaren. Foto: SVT

Maria avslöjade langaren

Uppdaterad
Publicerad

I ilska och desperation beslutade sig Maria för att avslöja sin langare och plågoande. Hon lämnade information till polisen i ett års tid, samtidigt som hon själv riskerade åtal. Och samtidigt som langaren dödshotade henne.

Den 51-årige tablettlangande Härnösandsbon – som dömdes till ett mångårigt fängelsestraff i förra veckan – utnyttjade flera unga missbrukare sexuellt.

En av tjejerna, som vi kallar Maria, fick nog. Upprörd och desperat över sin egen och andra unga missbrukares situation gick hon till polisen för att få hjälp.

Bytte knark mot sex

”Kan inte göra något”

– Jag fick till svar att vi kan inte göra någonting så länge inte övergreppen har skett på film. Det finns ingenting att göra. Då tappade jag nästan hoppet. Då kände jag verkligen; jag gör vad som helst för att få bort honom, berättar Maria.

– Jag kände ett ansvar att skydda de andra, speciellt en av dem som är en av mina bästa vänner. Det han har gjort mot henne ska inte gå ostraffat på något sätt.

Blev informatör

Men efter ett tag var det en polis som ändå hörde av sig. Han frågade Maria om hon kunde berätta mer om vilka tjejer han utnyttjade.

Det slutade med att Maria blev polisens ingång i det som senare skulle bli en omfattande utredning om grovt narkotikabrott och sexuellt utnyttjande av personer i beroendeställning.

Maria blev polisens hemliga informatör – under ett års tid.

Fick nys om det

-Jag låtsades vara hans kompis under ett bra tag för att kunna få så mycket information som möjligt om de andra tjejerna, så att vi kunde vara fler målsägande i utredningen.

Hon var medveten om att hon tog en stor risk, och att hennes situation skulle bli utsatt. Men hon visste också att hon själv riskerade att bli dömd – både för innehav och langning av tabletter eftersom hon själv också sålt vidare. En risk hon var beredd att ta för att sätta dit mannen.

– Men han (langaren, reds anm) fick till sist nys om det. När vi åkte bil, körde han in på småvägar och försökte skrämmas och sa: är du dum mot mig eller säger du någonting så kommer det att gå illa för dig, säger Maria.

Rykten

När hoten blev alltför allvarliga lämnade hon Sundsvall.

– Det gick rykten i stan, han hade sagt till andra att han skulle plocka bort mig med hjälp av andra. Det ryktades också om att det i princip fanns en belöning för att få bort mig, för att jag inte skulle prata, säger Maria.

Men hon lyckades hålla sig undan. Och allt eftersom växte polisutredningen om mannens verksamhet, där Marias uppgifter varit inkörsporten.

Dömdes

I förra veckan dömdes 51-åringen till fyra och ett halvt års fängelse både för grovt narkotikabrott och för sexuellt utnyttjande av fem unga kvinnor.

Men tiden som informatör var svår för Maria, på flera sätt.

– Jag tappade min identitet det där året då jag försökte få reda på så mycket som möjligt om de här tjejerna han sökt upp och utnyttjat. Jag försökte vara som en helt annan person än den jag är, så jag tappade bort mig själv. Plus att jag levde under enorm stress och var hotad till livet, berättar hon.

Vill bli drogfri

Sedan Maria lämnat Sundsvall  la hon in sig på ett behandlingshem, men hittills har ingen behandling lyckats göra henne drogfri.

Nu hoppas hon att behandlingen hon blivit dömd att genomgå ska kunna hjälpa henne.

– Jag planerar att komma bort från Sundsvall så fort som möjligt och påbörja ett nytt liv. Jag kommer antagligen att byta namn och börja om helt på nytt, avslutar Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet