Inget skydd för ”Maria”

Uppdaterad
Publicerad

En av de tjejer som utnyttjades sexuellt av den 51-årige knarklangaren gick till polisen. Trots att hon blivit hotad, anser inte polisen att hon behöver något skydd.

Vi har tidigare berättat att den 51-årige Härnösandsbon, som bytte knark mot sex, kunde sättas dit bland annat tack vare att Maria anmälde honom. Hon har blivit hotad, men polisen anser inte att hon behöver skydd.

Viktig information

Den 51-årige knarklangaren hade varit känd av polisen under många år, men det var svårt att få tillräckliga bevis mot honom. Därför var Marias information viktig.

Bytte knark mot sex

– Absolut. Det har varit en pusselbit i det hela, sen har det krävts en del grundläggande polisarbete också i andra delar. Marias uppgifter har varit väldigt viktiga här och även hela vägen i domstolen har hon och de andra målsägandena varit väldigt trovärdiga, säger Jan Söderlund, tillförordnad chef  för polisens spaningsenhet i Sundsvall.

Även om Maria var den som anmälde 51-åringen anser inte polisen att det finns någon hotbild mot henne.

God koll

– Det är klart att vid en första anblick så kanske man kliver fram och tar en risk där. Sen är det ju upp till en själv att avgöra hur mycket vill man göra och inte. Min uppfattning är att Maria i det här fallet har haft god koll på vad hon själv har gjort, säger Jan Söderlund, polisens spaningsenhet i Sundsvall .

– Jag jobbade väldigt hårt med det här. Jag träffade den här mannen nästan varje dag i ett år bara för att få reda på så mycket som möjligt, berättar ”Maria”.

Det var när 51-åringen började förstå att hon ville sätt dit honom som det blev jobbigt. Allra värst var det strax innan rättegången.

– Han hotade mig. Alltså övergrepp i rättssak kort sagt. Han ville inte att jag skulle gå emot honom på det sätt jag nu har gjort, säger ”Maria”.

Inget hot

Men polisen är inte oroad för ”Marias” säkerhet.

– Vår bedömning i det här fallet är att det inte föreligger något hot för tillfället och han är bakom lås och bom i flera år framåt. Förhoppningsvis kommer han på bättre tankar därinne, säger Jan Söderlund, polisens spaningsenhet i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet