”Det är som en våldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Tablettlangaren från Härnösand snärjde in de unga missbrukarna på ett hänsynslöst sätt. En av tjejerna berättar för SVT hur han började utnyttja henne sexuellt.

Den 51-årige Härnösandsbon dömdes i förra veckan till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott – och för sexuellt utnyttjande av flera personer som varit i beroendeställning till honom genom sitt missbruk.

Sundsvalls tingsrätt anser det styrkt att han utnyttjat fem unga tjejer sexuellt. De har förmåtts betala de knarkklassade tabletterna med sex, trots att de i många fall haft pengar med sig att betala med. Inget sex – inga tabletter, har mannen förklarat.

Bytte knark mot sex

Missbruk sedan tonåren

Vi har träffat en av tjejerna, som vi kallar Maria. Hon har missbrukat sedan tonåren.

Hennes första möte med Härnösandsbon var för två år sedan då hon fick skjuts till Stockholm.

 – Han började prata. Det är väl inget fel att byta sex mot droger, sa han. Han har ju aldrig varit beroende själv, så han kan ju inte förstå hur fel det är, berättar Maria.

Försökte förklara

– Så jag försökte förklara det för honom, hur starkt ett beroende är. Och att det är inte rättvist, det är som våldtäkt ungefär och jag gjorde väldigt klart för honom vad jag tyckte, berättar Maria.

Trots hennes inställning dröjde det inte länge förrän 51-åringen utnyttjade Maria sexuellt första gången.

– Det var ju när han ville ha en avsugning för några tabletter jag verkligen behövde, när jag ändå hade pengar att betala med.

På avgiftning

– Andra gången var när jag hade lagt in mig på avgiftning. Mina kompisar hade kört in mig för att jag var i så dåligt skick. De trodde inte att jag skulle leva ens några dagar till annars.

Maria var inskriven för avgiftning på Sundsvalls sjukhus, men 51-åringen tvekade ändå inte att ringa till henne. Han åkte dit och hotade henne, samtidigt som han lockade med knark.

Färdig spruta

– Han satt där utanför i bilen med en färdigpreparerad spruta Depolan. Och jag gick ut och satte mig i bilen och då sa han att jag måste suga av honom först om jag skulle få den där sprutan.

– Jag var ju så otroligt, otroligt dålig. Jag lyckades förhandla mig till att få ta sprutan först så jag skulle hinna bli frisk för att klara av att ens göra någonting med honom, berättar Maria.

Flera berättelser

Det här sättet att utnyttja tjejer som mår fruktansvärt dåligt och vill ta sig ur sitt missbruk återkommer i vittnesmålen mot 51-åringen. Fem tjejer berättar om förnedringen.

Gemensam nämnare är också det starka morfinpreparat  – Depolan – som Härnösandsbon visar Maria hur hon ska injicera. Beroendet blir omedelbart.

”Kunnat sälja min familj”

– När jag var inne i det där som mest...jag skäms nästan över att säga att jag hade kunnat sälja min familj, alltså min mamma. Det låter jättehemskt att säga, men det är bara ett bevis på hur starkt det här beroendet är, säger Maria.

51-åringen kom med Depolan hem till tjejerna, när de själva inte kunnat ta sig ur sängen. I gengäld ville han ha sex.

Maria minns när hon till slut gav efter och tog in på hotell med honom.

Gav droger

– Vi checkade in, gick upp till det där hotellrummet och han gav mig en massa droger som jag fick ta före, för att jag sagt att jag behövde de här drogerna plus den här vanliga Depolanen för att jag skulle klara av att genomföra det, för jag ville ju inte det här, berättar Maria.

– Han visste verkligen det. Så utöver morfinet behövde jag ju något som skulle göra att jag kanske inte minns allting senare, säger Maria.

”Några lever inte längre”

Hon är själv kvar i sitt missbruk och mår fortfarande väldigt dåligt över det som hänt.

– Jag vet både tjejer och killar som inte är i livet idag ens, och det kan mycket väl bero på hans droger, säger Maria.

– Jag tänker särskilt på en tjejs fall, just övergreppen. Hon klarade inte av att leva med att vara drogfri efter det hon tvingats göra med honom.

Fakta Depolan

Depolan är ett morfinbaserat smärtstillande läkemedel. Preparatet, som är mycket effektivt, är starkt beroendeframkallande och ska enligt föreskrifterna inte användas mot mild smärta.

Läkemedlet används inom sjukvården till att långvarigt lindra svår och ihållande smärta där andra svagare preparat inte hjälper.

Morfinet i Depolanet frigörs i jämn takt över lång tid, vilket gör att den smärtstillande effekten blir fördröjd.

Med tanke på preparatets starkt beroende framkallande egenskap rekommenderas förskrivning med stor försiktighet.

Källa: Fass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet