Barn försvinner spårlöst

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har ensamkommande flyktingbarn försvunnit spårlöst i vår region. Det här visar Mittnytts granskning.

En del avviker från familjehem, men de allra flesta från så kallade HVB-hem, där de står under kommunens beskydd. Det rör sig om minst 30 barn i fem kommuner i Västernorrland som polisanmälts som försvunna sedan 2007. Tiio av dem i Härnösand.

– Det är ju ungdomar som är i 17-, 18-årsåldern som fått beslut på sin asylansökan och de får inte stanna i landet. De fyller 18 och kommer att bli utvisade, säger Lisbeth Sander på socialförvaltningen i Härnösand.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Sundsvall som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn för ingen statistik över antalet försvunna.

– Vi för ingen statistik på hur många som avviket. Men vi informerar självklart berörda myndigheter om någon försvinner, säger Jonas Väst (V) Socialnämnden.

På Migrationsverket är man bekymrad över fenomenet med försvinnanden. I hela landet avvek 374 barn från sina boenden förra året. Bara 58 av dem har hittats.

– Hur får de mat för dagen? Är de tvungen att sälja sina kroppar för att få sin mat och uppehälle? En person som är desperat, vilket jag antar att de här ungdomarna är, kan ju bli inlurad i vad som helst, säger Kenneth Andersson på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet