IVO kritiserar Härnösands kommun

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot socialnämnden i Härnösand för att det förekommit hot, våld och droger på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand.

Inspektionen gjorde en oanmälda inspektion på flyktingboendet i slutet av september ifjol. Personalen hade då slagit larm om att det förekommit hot, våld och droger på boendet, men utan att få något gehör från ansvariga inom socialtjänsten.

Vid inspektionen framkom att det varit turbulent på boendet sedan december 2013 efter det att en ungdom med aggressivt och utåtagerande beteende skrivits in på hemmet. Det resulterade i att de andra ungdomarna for illa då de utsattes för hot och våld. Många av dem vågade inte sova på boendet utan sökte sig till ett annat flyktingboende i närheten. Vid inspektionen framkom också att det förekommit droger på boendet sedan två, tre år tillbaka, och att en av ungdomarna missbrukar Spice och varit  påverkad mer eller mindre dagligen. Personalen slog larm om missförhållandena men utan att få någon hjälp att komma till rätta med missförhållandena, ansåg de.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Inget gehör

Socialnämnden delade inte personalens bedömning om att det rörde sig om allvarliga missförhållanden eller att personalen inte fått gehör när den slagit larm.

Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser personalens uppgifter trovärdiga och framför nu kritik mot socialnämnden. I sitt beslut skriver IVO följande: ”Mot bakgrund av det som framkommit vid inspektionstillfället bedömer IVO att nämnden har brustit med att ge de placerade ungdomarna på flyktingboendet en trygg och säker vård. IVO kritiserar nämnden i detta avseende och utgår ifrån att nämnden verkar för att säkerställa att boendet är drogfritt, tryggt och säkert för de ungdomar som bor där.”

Inspektionen konstaterar också att när det gäller missförhållanden som våld, droger och missbruk ska detta anmälas snarast till IVO om dessa bedöms som allvarliga. Av svaret från socialnämnden i Härnösand framgår inte om så har skett. Därför påminner IVO om att gällande bestämmelser.

Kritiska till egenkontroll

Inspektionen fastslår även att det är socialnämnden också har ansvar att se till att gällande rutiner följs genom egenkontroll. IVO är kritisk även till nämnden är det gäller egenkontrollen:

”IVO ställer sig kritisk till i vilken utsträckning nämnden har bedrivit egenkontroll. IVO utgår ifrån att nämnden vidtar relevanta åtgärder som kan motiveras av detta beslut gällande egenkontroll.”

Efter att ha framfört sin kritik väljer dock IVO att avsluta ärendet utan vidare mot bakgrund av de åtgärder som socialnämnden vidtagit och kommer att vidta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet