Ingen plats för flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvalls kommun finns just nu över 50 ensamkommande barn som ska placeras i boenden, men platserna räcker inte till. Istället tvingas nu kommunen att köpa platser i andra kommuner.

Mahdi och Mehdi kommer båda från Afghanistan. De har tidigare bott på Estonte, ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Mehdi minns hur det var när han kom själv till Sundsvall som 14-åring.

– Det kändes stressande och nervöst. Jag tänkte mest på familjen och jag hade inget uppehållstillstånd och jag jag var nervös för det också. Hur mycket chans har jag att få stanna kvar i Sverige? berättar Mehdi Eskandari, som nu blivit 17 år.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Det är mycket som är tufft för de ensamma barnen på flykt.

 – Från början var det väldigt svårt för mig allting. Jag tänkte på hur jag skulle klara mig, vart jag skulle bo... Språket var också svårt för mig, säger Mahdi Ali Ahmadi. Han var 16 när han kom till Sundsvall och har nu fyllt 20 år.

Saknas boende åt alla

I fjol var det en stor ökning av antalet ensamkommande flyktingbarn. Till Sundsvall kom 36 nya barn. Så många att det inte finns boenden åt alla. Istället tvingas kommunen köpa platser åt femton barn på boenden i andra kommuner.

 – Det har varit så utfrån att det kom väldigt många under sommaren och hösten förra året och då har vi inte haft plats er lediga på kommunens eget boende och då får vi vända oss till privata HVB-hem utanför kommunen, säger Therese Hovland, socialsekreterare på Sundsvalls kommun.

För Therese Hovland och Annelie Forsberg, som är de två på Sundsvalls kommun som ansvarar för placeringen av ensamkommande barn, blir det mycket extraarbete och långa resor när barnen placeras i andra kommuner.

 – Det skulle vara lättare för oss att samarbeta med andra som skola, hälso- och sjukvård om det var här i Sundsvalls kommun eller omkring Sundsvall. Så det blir svårigheter när vi måste åka långt för att träffa dem, menar Annelie Forsberg, socialsekreterare på Sundsvalls kommun.

 – Nu har vi barn i Gävle, Sandviken, Hudiksvall, Fränsta och Timrå, fortsätter hon.

Dyrare för kommunen

Privata så kallade HVB-hem blir ofta en dyrare kostnad för kommunen. Dessutom riskerar de barn som placeras i en annan kommun att måsta bryta upp från sitt boende, för att flyttas till Sundsvall.

– Det är ju inte så bra att riva upp dem från en trygg miljö och sen komma till ett nytt ställe. Sen är ju det här en tillgång för Sundsvalls kommun också att de kommer på rätt ställe direkt, så att de inte måste flytta runt, säger  Emma Flemström Heurgren, områdeschef på socialtjänsten.

Hoppas på egen lägenhet

Mehdi och Mahdi känner båda barn som kommit på flykt till Sundsvall de senaste månaderna.

– Dom tycker samma sak som mig. Dom är nervösa och dom har inte mer information om Sverige. Dom känner sig nervös, säger Mehdi Eskandari.

Båda bor nu i kommunens träningslägenheter och hoppas så småningom på att få flytta till en egen lägenhet.

– Det känns lite nervöst. Man vet inte vad som händer i framtiden, vem kan hjälpa och så där, säger Mehdi Eskandari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet