Två utryckningar till samma adress på samma dag. Bilden är tagen vid den första utryckningen. ”Den andra gången var det mycket, mycket större”, säger ägaren till en restaurang i huset. Foto: Örjan Leek

Brand i flerfamiljshus i Härnösand – andra utryckningen samma dag

Uppdaterad
Publicerad

En brand i ett flerbostadshus i Härnösand under tisdagseftermiddagen blossade upp igen under kvällen.

Sex lägenheter evakuerades, men de flesta boende i huset har nu fått återvända till sina hem igen enligt uppgifter till SVT.

Först efter midnatt var branden helt släckt.

Under tisdagen blev det två utryckningar till samma adress – på en dag. Det första larmet kom klockan 14.20. Det ska då ha brunnit på en spis, och både räddningstjänst och polis var på plats.

– Sedan kom larm om att det är rök på flera våningar. Vi misstänker att det kommer från ventilationen, sa Mikael Lundberg på räddningstjänsten, vid 20.20-tiden.

En person brände sig

Enligt uppgifter till polisen ska en person ha bränt sig vid den första branden. Det ska ha rört sig om mindre skador.

Vid 19-tiden kom ett nytt larm från samma hus. Polis och flera resurser från räddningstjänsten larmades. Räddningstjänsten lyckades lokalisera branden.

– Det brinner mellan två våningsplan, i trossbotten. Vi försöker förhindra att den ska sprida sig, sa Mikael Lundberg vid 20.50-tiden.

Det handlar om ett gammalt fyravåningshus med restaurang i bottenplanet.

– Den första branden märkte vi inte. Den andra gången var det mycket, mycket större, och ungefär 30 gäster fick utrymmas, säger restaurangägaren.

Tids- och arbetskrävande släckning

Först efter midnatt kunde räddningstjänsten avsluta insatsen.

– Nu har vi två man kvar på plats för bevakning, säger räddningstjänstens Mikael Lundberg till SVT vid 06.40-tiden på onsdagsmorgonen.

Enligt polisen ska branden utredas som allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.