Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovisa Gustafsson, brandingenjör jobbade som insatsledare under kvällen då branden tog fart en andra gång. I klippet berättar hon varför det dröjde innan räddningstjänsten utrymde alla boende i samband med branden. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Lägenhetsbranden i Härnösand – därför evakuerade inte räddningstjänsten de boende vid första branden

Uppdaterad
Publicerad

Två insatser gjordes av räddningstjänsten vid branden i ett flerfamiljshus i centrala Härnösand den 23 april. Vid den första ansåg räddningstjänsten att de boende inte behövde evakueras. Något som ändrades när branden tog fart under kvällen. Felicia Stridsman bor i huset och tycker att informationen brast.

Enligt räddningstjänstens brandingenjör började det glöda i en spisfläkt i en av lägenheterna som i sin tur gjorde att det började brinna i bjälklaget.

– Man jobbade med den här branden i byggnaden och kunde inte se någon brandspridning eller värme, säger Lovisa Gustafsson, brandingenjör och även insatsledare på den andra brandinsatsen.

Några timmar senare började det ryka ordentligt och räddningstjänsten fick göra ytterligare en insats.

Visste inte att det brann

Felicia Stridsman som bor i fastigheten såg när brandbilarna stod utanför men kände ingen röklukt förrän hon öppnade sin dörr. Då fick hon även se sina grannar rusa ut. Felicia säger att hon är kritisk till den bristande informationen till de boende.

– Den där ovissheten är ju jobbig, att inte få någon information, säger Felicia.

I klippet berättar Lovisa Gustafsson varför de valde att inte evakuera de boende vid den första brandinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.