Bussarna är trafiksäkra

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nobina skriver i ett pressmeddelande att flertalet av elhybridbussarna i Sundsvall som togs ur trafik i fredags är säkra och att de kommer att sättas in i trafik igen.

Det var efter en mindre kollission mellan två bussar som Nobina upptäckte att varvtalen på elhybridbussarna var instabila. Företaget ställde av säkerhetsskäl in busstrafiken i sundsvallsområdet i mitten av förra veckan. Efter en observation om instabila varvtal i fredags togs bussarna ur trafik en andra gång. Nu meddelar Nobina att man tillsammans med tillverkaren Volvos tekniker undersökt bussarna och kommit fram till att de flesta av bussarna är trafiksäkra.

Kollissionen mellan de två bussarna i förra veckan förklarar Nobina så här:

Busskaos i Sundsvall

”Den buss som var med om den lättare sammanstötningen har en unik mjukvara kopplad till växelsystemet som övriga saknar. Den kommer tillsammans med ett fåtal andra bussar att behållas på verkstaden för att bli föremål för en noggrann utredning som ska visa hur dessa avvikelser kan undvikas i framtiden.”

Nobina meddelar också att busstrafiken i Sundsvall med omnejd kommer att gå enligt tidtabell från och med måndag den 22 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskaos i Sundsvall

Mer i ämnet