Volvo hittar inte felet på 47 elhybridbussar

Uppdaterad
Publicerad

Elhybridbussarna i Sundsvall är fortsatt tagna ur trafik. Volvo kan inte säga hur länge och får nu kritik av kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland.

Under tosdagen var det kaos i busstrafiken i Sundsvall sedan 47 av Volvos elhybridbussar tagits ur trafik. De bedömdes inte trafiksäkra sedan motorn varvat okontrollerat på några av bussarna. På fredagen sattes nästan hälften tillbaka i trafik, men då varvade återigen en av de åtgärdade bussarna

– Den diagnos de ställde verkar inte vara tillförlitlig. Det är naturligtvis ett oerhört bekymmer för oss som ansvarar för kollektivtrafiken att inte busstillverkaren kan åtgärda de här problemen snabbt.  Vi är beroende av Volvos tekniker. Vi måste lita på att de så snart som möjligt kommer tillrätta med problemen, men vi är naturligtvis inte nöjda med dessa haverier av tekniken, säger Hans Fälldin, informationsansvarig på kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur.

Busskaos i Sundsvall

Volvo kan idag inte svara på om det är fel på mjukvaran eller om det är något annat fel. Deras motorspecialister är på plats i Sundsvall, men när problemet är åtgärdat är det ingen som kan säga.

– Det är rätt prioriterat att ta fordon ur drift som man inte litar på. När det blir så många som 47 bussar samtidigt, då har inte vi normalt ersättningskapacitet för det, utan vidare. Det här är en ny erfarenhet att det kan bli så här stor mängd utslagna fordon på en gång. Det är ingenting som vi har anat att det skulle kunna inträffa, säger Hans Fälldin.

Likadana elhybridbussar som tagits ur trafik i Sundsvall finns också i Örnsköldsvik. Enligt Hans Fälldin har det inte varit några problem med varvtalsförändringar på bussarna där. Totalt i Sverige finns det 200 elhybridbussar som är tillverkade av Volvo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskaos i Sundsvall

Mer i ämnet