Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots stärkt bevisläge blev det en fortsatt friande dom för de misstänkte för skjutningen i Bosvedjan. I klippet berättar kammaråklagaren Henrik Wallin vad han tycker om domen. Foto: SVT, Shanker Prem/SVT

Det stora gängmålet i Sundsvall: Hovrätten skärper straffet för huvudmannen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom hovrättens dom i det stora gängmålet efter polistillslaget i Sundsvall januari 2023.

Straffet skärps för den 21-årige huvudmannen från elva till 14 års fängelse.

Däremot friar även hovrätten – likt tingsrätten – de misstänkta för skjutningen i Bosvedjan 2022.

Hovrätten för nedre Norrland har prövat misstankarna mot elva personer av de ursprungligen 24 åtalade i målet.

Tio av de misstänkta döms, medan en person frikänns. I stora delar har hovrätten fastställt tingsrättens dom. Men med några undantag.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Den 21-årige huvudpersonen med koppling till det kriminella Foxtrotnätverket fick elva års fängelse i Sundsvalls tingsrätt, bland annat för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Där skärper alltså hovrätten påföljden till fängelse i 14 år. Ett skäl till det är att hovrätten ser mycket allvarligt på de två planerade balkongsprängningarna mot gängrivaler i Sundsvall.

”Likgiltighetsuppsåt”

Hovrätten har kommit fram till att huvudmannen agerat med så kallat likgiltighetsuppsåt i förhållande till att personer som befunnit sig i lägenheter invid den balkong där bomben placerades hade kunnat dö om sprängningen hade lyckats.

”En person som förmår någon att försöka spränga en bomb med 2,2 kilo dynamit på en balkong måste förstå att det finns en avsevärd risk för att personer som befinner sig i lägenheten intill balkongen riskerar att dö om bomben exploderar”, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Fredrik Johnsson i ett pressmeddelande.

21-åringen döms därför också för anstiftan till mord i två fall plus grovt vapenbrott.

Frias för skjutningen i Bosvedjan

När det gällde den del av åtalet i målet som handlar om mordförsöket i Bosvedjan i Sundsvall i december 2022 – det som blev inledningen till det våldseskalerande gängkriget i landet under förra året – så fick inte åklagarsidan gehör i hovrätten heller.

Det trots att bevisningen på den punkten stärkts, och att åklagarna ansåg sig kunna binda en person till brottsplatsen. Något som hovrätten alltså inte håller med om.

HOVRÄTTENS DOM I GÄNGMÅLET

• Man 21 år, Sundsvall: 14 års fängelse för förberedelse till mord, ansiftan till mord (två punkter), försök till allmänfarlig ödeläggelse (två punkter), grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, givande av muta, brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott

• Man 19 år, saknar fast adress: Tre års fängelse för grovt vapenbrott

• Man 30 år, Göteborg: Två års fängelse för grovt vapenbrott

• Man 19 år, Sundsvall: Två års fängelse för grovt narkotikabrott

• Man 21 år, Småland: Nio månaders fängelse för brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott

• Man 18 år, Skåne: Åtta månaders ungdomsvård för grovt vapenbrott

• Kvinna 19 år, Uppland: En månads fängelse för främjande av flykt och olovlig körning

• Pojke 17 år, Småland: 100 timmars samhällstjänst för brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott

• Pojke 16 år, Gävle: Ungdomsvård för grovt vapenbrott

• Pojke 16 år, sekretessbelagd adressuppgift: Ungdomsvård för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott

• Man 21 år, Skåne: Frikänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Mer i ämnet