DNA fällde rånare

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre misstänkta för knivrånet mot Coop fälls nu av hovrätten.

Det var en sen kväll i mitten av juni ifjol som två män tog sig in i Coop-butiken i Haga. Där hotade de ett butiksbiträde med en kniv och krävde att han skulle öppna kassalådan. Rånarna kom över en bunt trisslotter och 6 652 kronor. Sedan tog de sig ur butiken till bakdörren där en tredje rånaren väntade i en bil.

Greps samma natt

Polisen fick ett registreringsnummer och tre män, 18, 22 och 25 gamla, greps senare under natten av polis. Alla tre åtalades senare för rånet. Men eftersom de rånare som syntes på butikens övervakningsfilmer var maskerade ansåg Sundsvalls tingsrätt att det inte  gick att avgöra vilka av de tre som varit inne i butiken. Därför friades alla tre.

Knivrån i Haga

Överklagade domen

Vice chefsåklagare Karin Everitt överklagade domen till Hovrätten för Nedre Norrland. De har nu gått igenom all bevisning igen och kommit fram till en annan slutsats. Rätten menar att det med hjälp av bland annat DNA-spår, de beslag som gjorts och vad som syns på övervakningsfilmerna går att binda två av de åtalade till rånet.

Fängelse och skadestånd

Hovrätten fäller därför dem för rånet och straffet blir ett år och sex månader i fängelse för bägge männen. De ska också betala drygt 15 000 kronor i skadestånd till butiksbiträdet och drygt 50 000 till Coop Nord.

En frias

Bevisningen mot den man som väntade utanför med flyktbilen anses fortfarande vara för svaga och han frias därför även av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivrån i Haga

Mer i ämnet