Foto: Hans Lindblom

Nytt vittne ska höras i Cooprånet

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades för att ha rånat en mataffär i Sundsvall. De friades i tingsrätten, domen överklagades och på måndag skulle målet tas upp i hovrätten. Nu åberopar åklagaren ny bevisning.

– Jag kan inte säga säkert om förhandlingarna kommer att skjutas upp. Eftersom advokaterna har fått uppgifterna så sent har vi inte hunnit få tag på alla än för att få klartecken att köra som vanligt på måndag, säger domstolshandläggare Stefan Bäckström.

Friades i tingsrätten

I början på juni i år kom tre maskerade män in på Coop i Haga i Sundsvall. Med en kniv hotade de kassören och fick med sig kontanter och trisslotter.

Knivrån i Haga

Tre männen åtalades senare, men friades av Sundsvalls tingsrätt. Tingsrätten konstaterade då att två av de åtalade männen sannolikt syntes på butikens övervakningsfilm, men eftersom deras maskering hindrade rätten från att avgöra vilka två av de tre männen, som fångats på filmen, friades alla tre.

På måndag skulle målet tas upp i hovrätten för nedre Norrland. Nu har åklagaren åberopat ny bevisning. Det ska finnas ett nytt vittne och därmed kan hovrättsförhandlingen kan komma att skjutas upp.

Skoavtryck i asfalten

– Det nya vittnet är ingen som har sett själva rånet. Det är en asfaltsläggare som ska vittna om att det asfalterades utanför butiken den dagen. Det finns uppgifter om ett skoavtryck i asfalten, säger Stefan Bäckström.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten för med motiveringen att förundersökningen kompletterats med ytterligare åtgärder som läggs fram som ny bevisning. Åklagaren ansåg också att de tilltalade lämnat nya uppgifter i tingsrättsförhandlingarna om vad de gjorde vi tidpunkten för rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivrån i Haga

Mer i ämnet