Foto: SVT

Reza och Sadiq flydde för livet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige. Vi har träffat Reza och Sadiq, två av de som kommit till Västernorrland.

Också nästa år väntas en kraftig ökning av ensamkommande flyktingbarn till Sverige och länet.

De flesta ensamkommande flyktingbarn kommer som kommunplacerade. Men det finns de som plötsligt bara dyker upp hos myndigheterna.

Flyktingbarn i Västernorrland

Att flyktingbarn plötsligt bara dyker upp hos myndigheterna hände nästan aldrig tidigare. Efter sommaren har det kommit två varje vecka till Kramfors kommun.

Från Afghanistan

Två av dem är Sadiq och Reza som är 15 och 16 år och de kommer från Afghanistan. De kom till Kramfors med några dagars mellanrum och kände inte varandra sen tidigare.

Nu bor de på ett boende för ensamkommande barn sedan en månad tillbaka.

– Jag har kommit hit för att söka asyl, säger Sadiq.

På frågan vad han tycker om Kramfors svarar Sadiq att Kramfors är bra, det är inget fel med det.

En flykt genom tolv länder

Det var en tuff resa som tog sex veckor. Reza berättar att de var trettio personer som kördes i bilar till den pakistanska gränsen.

– Vid gränsen flyttades vi över till andra bilar och kördes vidare till Iran. Vi övernattade en natt vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, berättar Reza.

Turkiska smugglare

I Iran övernattade de två nätter i en källare. Därifrån åkte de i bilar till Turkiet. I Turkiet övernattade de två nätter vid gränsen. Den tredje natten åkte de vidare.

– Vi stannade i två veckor hos turkiska smugglare. Sedan tog vi oss till havet. Vi åkte tjugo personer i en båt. Till slut tog vi oss till en ö. På vägen till ön var det så stora vågor att våra kläder blev alldeles blöta, säger Reza.

Sedan fick de gå en lång sträcka. Därefter kom bilar och tog dem vidare.

Gömde huvudena

– I Iran var vi tvungna att gömma våra huvuden i bilen för att ingen skulle upptäcka oss. De kastade en duk över oss. Det var tufft.

Hittills i år har antalet asylsökande afghanska ensamkommande flyktingbarn ökat från drygt 3 000 i fjol till knappt 21 000 i december i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet