”Svårare att hitta socialsekreterare än läkare”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av sommaren som Timrå kommun anmälde sig själva till Inspektionen för vård och omsorg. Man ansåg sig inte längre klara av att ta hand om alla ensamkommande flyktingbarn på ett bra sätt.

– Vår anmälan gjorde att ytspänningen försvann i kommunen. Det bara rasade in Lex-anmälningar. Och det är ju väldigt bra för det är det här som alla har känt, säger Per-Arne Frisk (S), ordförande i Socialnämnden i Timrå.

Fortsatt ökning

Timrå var först, men idag är det minst 27 kommuner runt om i landet som har gjort liknande anmälningar. Och prognoser visar på en fortsatt ökning av flyktingströmmen nästa år.

Flyktingbarn i Västernorrland

I Timrå kommun finns idag totalt 104 ensamkommande flyktingbarn. Nästa år väntas ytterligare 98 stycken.

– Det är nästan en fördubbling i alla fall. Min förhoppning är att det här sjunker nu, men vi måste förbereda för det, så är det, säger Per-Arne Frisk.

Svårt att hitta socialsekreterare

Mängden nyanlända barn skapar problem, menar Per- Arne Frisk. Kanske inte ekonomiskt, staten står för kostnaderna, men när det kommer till att hitta lokaler, och framförallt att hinna med att hitta rätt personal. Det är enligt honom svårare att hitta socialsekreterare än läkare. Och fel personer kan vara förödande för barnen.

– Vi vill ju ändå ha in fler medborgare så vi hoppas ändå kunna etablera dem i Timrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet