Foto: SVT

Allt fler flyktingbarn dumpas i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det varit en stor ökning av ensamkommande flyktingbarn som inte kommer den vanliga vägen. Istället dyker dom upp hos Migrationsverket eller hos polisen.

I dag är det fler och fler ensamkommande barn som inte kommer den vanliga vägen via Migrationverket i Malmö.

De flesta ensamkommande flyktingbarn kommer som kommunplacerade, men det finns också de som plötsligt bara dyker upp lokalt hos myndigheterna. Migrationsverket i Kramfors berättar om flyktinbarn som inte kommer den normala vägen över Malmö utan som kommer till kontoret och knackar på dörren.

Flyktingbarn i Västernorrland

Tidigare hände det nästan aldrig, men efter sommaren har det kommit två barn varje vecka till Kramfors kommun.

Oftast tåg

– De har oftast åkt tåg till Kramfors och kommit hit själva och rest av egen fri vilja, berättar mottagningshandläggare Victoria Brännmark på Migrationsverket.

Två av dom är Sadiq och Reza, som vi berättat om. De hade en tuff resa för att kunna ta sig till Kramfors.

När boendet de nu bor på startades i mars 2015 bodde det 16 ensamkommande barn där. I dag är de 34.

Väntan i månader

Det är lång väntan för att få komma till Migrationsverket i Umeå och söka asyl. Det kan ta månader.

– De lever ju verkligen i ett vacum därför att de har ingen god man och de har inte rätt att gå i skola. De finns bara hos oss och kan få det vi erbjuder, berättar Ulla-Karin Hällström-Sahlén enhetschef på Kramfors kommun.

Barnen mår inte bra

– De blir jätteless och uttråkade och de har väldigt långtråkigt. Personalen är fantastisk och vi försöker aktivera dem. Vi har egen skola några dagar i veckan för de här ungdomarna, säger enhetschef Ulla-Karin Hällström-Sahlén.

Ökad personalstyrka

Hos Migrationsverket i Kramfors har man sedan i mars 2015, när verksamheten startade, ökat personalstyrkan från 20 till 60 anställda.

– Vi jobbar på så gott vi kan,  men läget är ansträngt menar mottagningshandläggare Victoria Brännmark på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet