Foto: TT

Regler för HVB-hem förenklas

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen förenklar nu sina regler för att kommunerna lättare ska kunna skaffa fram boende till flyktingbarn.

Ett krav som Socialstyrelsen nu lättar på är att det måste finnas personal på boendet dygnet runt, även när barnen inte är där. Nu gäller istället regeln att det ska finnas personal tillgänglig, om barnet till exempel kommer hem tidigt från skolan.

De nya reglerna medger också att undantag görs från kravet på högskoleutbildning för föreståndaren.

Flyktingbarn i Västernorrland

– Föreståndaren på ett HVB måste fortfarande ha en adekvat utbildning för uppdraget, man kan endast göra undantag från kravet på högskoleutbildning, säger Pär Ödman.

Dessa undantag gäller inte HVB som bedriver behandling eller tar emot personer med psykisk funktionsnedsättning.

– Antalet barn som är i behov av placering av socialtjänsten har ökat snabbt och det finns ett akut behov i kommunerna av mer flexibla lösningar, därför har vi beslutat om tillfälliga regler som möjliggör undantag från vissa av bestämmelserna, säger Socialstyrelsens rättschef Pär Ödman.

Kommunerna får nu också själva göra en bedömning av om verksamheten, trots att undantag görs, kan tillgodose krav på god kvalitet och säkerhet samt de behov som de placerade har. För enskilda verksamheter görs den bedömningen av IVO vid tillståndsprövningen.

Regeländringarna träder i kraft den 1 januari 2016 och är tillfälliga i avvaktan på översyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet