Foto: SVT

Fängelse för fifflande krögare

Uppdaterad
Publicerad

Sju dömdes till fängelse, nio fick villkorlig dom och en friades i tingsrättens dom i den stora kroghärvan i regionen.

Totalt 18 personer knutna till tio krogar i Sundsvall, Östersund, Härnösand och Sollefteå fick i dag sina domar för bland annat grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Fem av de åtalade krögarna dömdes till fängelsestraff på mellan ett och två år. Två av de tre männen bakom kassaregisterföretaget dömdes också och fick de strängaste straffen, två år vardera, för medhjälp till grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Den tredje friades dock helt.

Kroghärvan i Sundsvall

Plockade ut pengar

Den krögare som får det strängaste straffet är en 56-årig före detta ägare till en av Östersunds mest kända restauranger. Han döms till ett år och åtta månader i fängelse för grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman – det sistnämnda för att han plockat ut fyra miljoner kronor från restaurangbolaget och satt in dem på ett eget konto.

Hans förra kompanjon i restaurangbolaget döms till fängelse i ett år och två månader för grovt bokföringsbrott.

Alla utom en av de dömda får också näringsförbud i tre år.

Överklagande sannolikt

Det är sannolikt att både åklagarsidan och försvaret kommer att överklaga domen. Kammaråklagare Katarina Becker säger till SVT att hon är nöjd med de fällande domarna, men inte med påföljerna som hon tycker är för milda.

De flesta av de åtalade å sin sida kommer troligast också att överklagade, eftersom alla utom ett fåtal hela tiden har nekat till brott.

Dyrt för skattebetalarna

Målet har dragit ut på tiden; redan i mars 2010 gjordes tillslaget, husrannsakningarna och gripandena av de misstänkta. Rättegången inleddes men avbröts efter invändningar från försvararna,  och återupptogs först två år senare.

Målet blir också mycket kostsamt för skattebetalarna – bara räkningarna från försvararna till de åtalade uppgår totalt till drygt tio miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet