Dömda för barnövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Mamman fälls för ett fall av misshandel och pappan för grov fridskränkning. Det står klart sedan tingsrätten i Sundsvall nu meddelat dom mot de båda föräldrarna som stått åtalade för totalt 17 fall av grov fridskränkning.

Pappan får det hårdaste straffet. Han döms för tolv fall av misshandel och två fall av ofredanden.

Övergreppen blev kända när familjens personliga assistenter i januari polisanmälde föräldrarna för övergrepp som skulle ha pågått under drygt ett år. I familjen fanns ett funktionshindrat barn men också en mindre flicka, och det är hon som enligt domen utsatts för övergrepp och kränkningar.

Föräldrar misstänks för misshandel

Fredade storasystern

Föräldrarna har uppgett att de gjorde det i syfte att freda den funktionshindrade systern.

Mamman döms nu till samhällstjänst i 70 timmar för ett fall av misshandel och ett ofredande. Straffet motsvarar, enligt tingsrätten ett fängelsestraff på två månader. Pappan döms för grov fridskränkning till 200 timmars samhällstjänst, motsvarande tio månaders fängelse. Ingen av föräldrarna är tidigare dömda för brott.

Assistenterna har berättat

Händelserna i hemmet har fått stor uppmärksamhet. Dom personliga assistenterna som hjälpte familjen med den funktionshindrade flickan har berättat om att de bevittnat den hårdhänta behandlingen av barnen under en längre tid, men att de tvekade att göra en anmälan. Efter en händelse den 24 januari i år beslutade de sig för att göra en gemensam polisanmälan.

Föräldrarna greps och häktades senare som misstänkta för flera fall av grov fridskränkning och de släpptes först efter att tingsrättsförhandlingen avslutats för två veckor sedan.

Upprepade kränkningar

Dagens dom innebär också att de frias från flera åtalspunkter, men att tingsrätten finner det styrkt att barnen utsatts för övergrepp. I mammans fall bedömer tingsrätten att gärningarna inte varit av allvarligare slag och att det inte rört sig om upprepade kränkningar. Pappan däremot har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till misshandel vid tolv tillfällen och ofredande vid två tillfällen. Inget enskilt övergrepp har varit av allvarligare slag men det har inte desto mindre rört sig om upprepade kränkningar.

Tingsrätten menar också att det oavsett om pappan haft uppsåt att skada flickans självkänsla så innebär upprepningarna att han ska dömas för grov fridskränkning.

Pappan lättad

Alina Andras är pappans advokat och hon är tveksam till om det som hände i familjen kan ses som misshandel. Hon menar att det är oklart om barnen utsatts för smärta. Den lilla flickan har varit för liten för att kunna höras.

– Vi ska också komma ihåg att familjen med den svårt funktionshindrade dottern varit usatt för stor press under lång tid. Det är inte ett försvar utan en förklaring, säger hon.

– Även om pappan givetvis tycker att det är jobbigt att bli fälld var han lättad och glad att han inte fälldes för misshandel av den funktionshindrade flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrar misstänks för misshandel

Mer i ämnet