Lars Westin, föreståndare för Umeå universitets centrum för regionalforskning. Foto: SVT

Forskare: ”Större städer gynnar landsbygden”

Publicerad

Den lokala servicen har slagits ut i stora delar av landsbygden. Enligt forskaren Lars Westin kan utvecklingen vändas – genom satsningar på städerna.

– Det gäller att man får till en stark stadstillväxt för att även landsbygden ska leva upp, säger han.

En tiondel av landets bebodda delar har förlorat all lokal service – det visar en kartläggning från SVT. Bara sedan 2004 har 50 butiker och 14 skolor försvunnit i Västernorrland.

Servicen inte sämre enligt forskare

Men Lars Westin, som är föreståndare för Umeå universitets centrum för regionalforskning, anser inte att det nödvändigtvis behöver betyda att tillgängligheten till service är mycket sämre nu än för till exempel 50 år sedan.

#dödazoner

– Kommunikationerna har blivit bättre och med det följer större men färre enheter av service. Och de blir lättare att nå just för att vägarna blivit bättre.

Tätorter viktiga för landsbygden

Lars Westin anser också att större städer och starkare tätorter i Norrland skulle gynna utvecklingen även på landsbygden.

– Det gäller att man får till en stark stadstillväxt för att även landsbygden ska leva upp.

Hur kan starkare städer gynna även de glesaste områdena i Norrland?

– Det ser vi runt storstadsområdena i södra Sverige är att fastighetspriserna gör att folk flyttar ut på landsbygden runt om. I de små städerna i norra Sverige ser vi att spridningseffekten ännu inte är lika stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet