IVO kritiserar landstinget efter vårdmiss

Publicerad

Landstinget Västernorrland kritiseras på flera punkter av IVO efter felbehandlingen som ledde till att sexåriga Yohanna avled.

Inspektionen för vård och omsorg har, efter en anmälan av Yohannas föräldrar, hittat flera brister i den behandling som gavs till Yohanna. I beslutet pekar IVO på brister i övervakning, kontroller, bedömning och re-evaluering. I akutjournalen går att utläsa att kontroller av blodtryck, puls, syremättnad och temp togs när Yohanna kom in till akutmottagningen i Örnsköldsvik. Därefter finns bara kontroller av puls och syremättnad vid två tillfällen. Dokumentation om vakenhetsgrad, blodtryck, pupillreaktion och andningsfrekvens saknas helt.

Kontaktade inte läkare

IVO menar också att det fanns informationsbrister mellan ansvariga sjuksköterskor och läkare. Trots att Yohannas tillstånd inte blev bättre under natten rapporterades det inte till läkare. Enligt IVO borde vårdpersonalen på barnkliniken kontaktat läkare för att ta ställning till skärpta kontroller och eventuellt akut skiktröntgen.

Yohanna dog efter vårdmiss

Gamla rutiner

De aktuella rutiner som personalen utgick från upprättades 2006 och de var inte tillräckligt tydliga. IVO menar att det inom ramen för sjuksköterskors och läkares kompetenser ändå är möjligt att själva bestämma om eventuell skärpt bevakning av patient vilket inte skedde.

IVO riktar ingen kritik till enskild hälso- och sjukvårdspersonal med anledning av anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yohanna dog efter vårdmiss

Mer i ämnet