”Risk med delat ansvar mellan klinikerna”

Uppdaterad
Publicerad

Tre kliniker var inblandade i vården av Yohanna. Akuten, kirurgen och barnkliniken. Det ställer höga krav på kommunikation och dokumentation.

– Det vi har brustit i att det är dåligt dokumenterat, säger Anne Thelander tf länsverksamhetschef för barn-  och ungdomsmedicin.

Hon var inte chef när händelsen med Yohanna ägde rum, men hon är nu en av de som är ansvarig för att se till att det finns fungerande rutiner i fortsättningen.

Yohanna dog efter vårdmiss

Läs också ”Yohanna blev bara sex år

Brister i kommunikationen

– Kirurgbarnen vårdas ofta på barnmedicin men det är kirurgläkaren som har ansvaret. Men det finns en risk inbyggd i systemet att ha ett delat ansvar mellan klinikerna. Det kan brista i kommunikation, säger Anne Thelander

Sexåriga Yohanna kom till akuten och bedömdes av läkare. Hon las sedan in för observation på barnkliniken. Där har man i efterhand sagt att man upplever att det varit otydliga rutiner för hur man ska följa de här patienterna.

– Personalen har upplevt att man saknar direktiv från kirurgen. Däremot har vi ju brustit i dokumentation på barnkliniken, säger Anne Thelander.

Läs också: ”Chefläkaren: Det är djupt tragiskt”

Nytt styrdokument

Hon säger att man nu tar fram ett nytt styrdokument som klargör hur barn som drabbats av våld mot huvudet ska hanteras och att det bland annat handlar om att förtydliga vilka  parametrar man ska bevaka.

Struktur i dialogen

Man ska också ha utbildning i SBAR på barnkliniken i Örnsköldsvik. Det handlar om hur man muntligt rapporterar till varandra. SBAR står för situation, bakgrund, aktuellt tillstånd och rekommendation.

– Det handlar om hur man lämnar och får information. Och att man är överens om vilken information man gett, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yohanna dog efter vårdmiss

Mer i ämnet