Journalsmiss fördröjde diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Den nioårige pojke som blev påkörd på parkeringsplats i Kramfors och senare dog, fick flera id-nummer på Akademiska sjukhuset i Uppsala dit han fördes, vilket fördröjde diagnostiken.

Det framgår av en Lex Maria-anmälan som Akademiska sjukhuset i Uppsala gjort.

Pojken blev ju påkörd av en lastbil och fördes först till Solleftå sjukhus. Han flögs sedan i helikopter till Uppsala. Där hade en avdelning skapat ett idnummer och dokumentation och röntgenbilder från Sollefteå journalfördes på det numret. Men när pojken kom till Barnintensiven skapades ett nytt nummer. Det innebar att man först inte hittade journalhandlingarna. ”Detta var mycket olyckligt eftersom det tog mycket tid och barnet var svårt skadat”.

Kramforspojke påkörd

Pojken dog av sina skador. Enligt anmälan från Uppsala går det inte att säga om incidenten bidragit till dödsfallet, men det försenade diagnostiken, står det i handlingarna till Inspektionen för vård och omsorg.

När vi kontaktar sjukhuset säger verksamhetschefen att händelsen inte påverkat utgången i fallet.

– Det här är ingenting som har förändrat slutresultatet, men vi anmäler alltid för att följa rutinerna, säger Johann Valtysson verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kramforspojke påkörd

Mer i ämnet