Racheal Lugard och hennes son Godwin ska utvisas. Det slår migrationsdomstolen fast.

Migrationsverket lämnar över Racheal

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade Migrationsverket att lämna över Racheal Lugards ärende till polisen. Detta efter att Racheal vägrat sammarbeta i utlänningsärendet.

Det var igår som Racheal Lugard i Kramfors träffade Migrationsverket. Till mötet hade myndigheten krävt Rachael på ett passfoto och ett ifyllt formulär, dokument som krävs för utvisandet av mamman i Kramfors.

– Om dom tror att jag ska skriva under min och min sons egen dödsdom är dom galna, säger Rachael.

Kramforspojke påkörd

Sonen omkom i olycka

Rachael Lugard kom till Sverige för två år sen. Hon flydde då hennes man gått med i en religös sekt. När hennes son kom hem från en av sekternas träffar med skärsår på magen kunde hon inte stå passiv längre. I Sverige gjorde migrationsverket bedömningen att Nigeriansk återresa inte skulle medföra livsfara för Rachael, men innan mamman och hennes två barn kunde utvisas omkom hennes yngre son i en trafikolycka. Mot bakgrund av detta har nu en ansökan om att häva utvisningen lämnats in till Migrationsdomstolen.

– Beslutet om verkställighetshinder och beskedet ska komma senast på Onsdag, jag tycker att det är konstigt att Migrationsverket inte kan avvakta tills dess, säger Anna Larsson, kontaktperson och vän till Rachael.

Insamling pågår

Samtidigt pågår en insamling för att subventionera en anställning för Rachael här i Sverige. Tanken är att om Rachael utvisas skulle hon kunna ansöka om att få arbetskraftsinvandra.

–Vi är glada att man gör något kreativt, men återresa är förenat med livsfara för Rachael, säger Anna Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kramforspojke påkörd

Mer i ämnet