Foto: svt

Pressat på spädbarnsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i början av sommaren är det överbeläggningar, men ledningen kräver att avdelningarna samarbetar och menar att spädbarnen kan flyttas mellan sjukhusen.

Bristen på sjuksköterskor är stor i hela landstinget och på neonatalavdelningen i Sundsvall, där för tidigt födda barn och nyfödda sjuka barn ska tas omhand, märks det tydligt.

– Sjuksköterskorna mår ju inte bra. De tycker ju att situationen är stressig. Man är orolig, man har ingen bra arbetsmiljö, man kanske inte kan koppla av när man kommer hem. Man har ju jobbet med sig hela tiden, säger Annika Kiel Olsson, vice avdelningsordförande på Vårdförbundet i Västernorrland.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Ingen reserv

Under sommaren är det minimibemanning som gäller, så det finns ingen reserv om någon sköterska blir sjuk.

– Då får vi be någon av de som är på plats att stanna kvar eller försöka få tag i någon annan. Det känns ju inte bra att hela tiden vara minibemanning om det kommer något oväntat, säger Josefine Styf, som är barnsköterska och har arbetat på avdelningen i tre år.

Flytta barn

För att få ihop sommarschemat har också antalet vårdplatser på avdelningen minskats från tolv till åtta. Ledningen anser att det går att flytta barn och samarbeta mellan sjukhusen.

– Vi har ju dragit ner på antalet platser i sommar, men vi vet att övriga sjukhus har samma bekymmer som vi har, så det är inte så lätt att flytta barnen om det behövs.

– Man har sagt från ledningens håll att man ska kunna behålla patientsäkerheten på det sättet, men jag tror inte att de som jobbar känner sig trygga som det är nu, säger Annika Kiel Olsson.

Höstsemester

Nu vill arbetsgivaren dessutom för första gången förlänga semesterperioden in i september och schemat är lagt.

– Det är klart att det inte känns roligt i och med att en av lösningarna för att lösa bemanningen är att alla inte har fått sina semesterveckor, säger Josefine Styf.

Överbeläggningar

Det är inte bara neonatalavdelningen som har problem med bemanningen.

– Jag ser bara idag måndag, när vi har 21 överbeläggningar på medicinsidan, så visar ju det på att det är ett hårt tryck just nu. Sedan är det inte säkert att det håller på så här hela sommaren, men det är neddragning av vårdplatser och det här är konsekvenserna, säger Annika Kiel Olsson.

Sköterskeflykt

Hon är också bekymrad för hur sjuksköterskebristen hanteras på sikt av arbetsgivaren. Den alltmer stressade situationen gör att fler sjuksköterskor, som varit anställda på sjukhuset under många år, söker sig bort.

– Man blir ju inte mer nöjd med sin arbetsplats när det blir jobbigt, utan då försöker man ju dra sig härifrån. Nu märker vi att det inte är de nyfärdiga som försvinner, utan det är våra kollegor som bär kunskapen som börjar försvinna också, som inte orkar längre, säger Annika Kiel Olsson.

– Det är klart att man ser sig omkring när villkoren blir sämre, konstaterar barnsköterskan Josefine Styf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet