Rapporten konstaterar ett grovt åsidosättande av lagen om offentlig upphandling med stora merkostnader för kommunen som följd.

Kommunala chefer åsidosatte lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Peder Björk (S) anser att kommunens utredning om Drakfastigeters chefers agerande påvisar oerhört allvarliga brister.

Nu är Sundsvalls kommuns utredning om turerna kring de sparkade cheferna för Drakfastigheter offentlig. SVT Västernorrland har tagit del av rapporten där man bland annat konstaterar ett grovt åsidosättande av lagen om offentlig upphandling med stora merkostnader för kommunen som följd.

Stor merkostnad

Det är ingen smickrande bild som växer fram i rapporten om hur kommunala Drakfastigheter styrts. Projekt har hanterats på ett sätt som beskrivs som ett uppenbart och avsiktligt, eller i vart fall, grovt vårdslöst åsidosättande av lagen om offentlig upphandling. Tillvägagångssättet torde dessutom ha inneburit en stor merkostnad för Sundsvalls kommun, enligt utredningen.

– Det är självklart så att kommunens verksamheter måste uppfattas som trovärdiga och objektiva i det vi gör och dessutom är det oerhört viktigt att vi håller oss till de regler vi har internt och de lagar som finns att följa, säger kommunalrådet i Sundsvall, Peder Björk (S) i en kommentar till utredningen.

Korruption utesluts inte

Det handlar framför allt om fyra personer, de två sparkade cheferna för Drakfastigheter, den person som genom sitt företag varit generalkonsult åt kommunen samt ytterligare en person som gått in och ut i den kommunala verksamheten, samtidigt som det finns misstankar om att personen i fråga kan ha utfört uppdrag åt den av kommunen anlitade generalkonsulten. I utredningen slår man fast att personliga band mellan de olika personerna gör att vänskapskorruption inte kan uteslutas.

– Det är oerhört allvarligt och vi måste säkerställa ett internt arbetssätt och ha interna regler och ha sådana arbetssätt så att vi inte kan hamna i den här typen av situationer som här beskrivs, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.