Krogmålet avslutas

Uppdaterad
Publicerad

När det stora krogmålet i regionen nu avslutas går meningarna isär om bevismaterialets tyngd. Åklagaren förutsätter fällande domar – medan försvaret närmast raljerar över bevisningen.

I ett par månader har den pågått: rättegången mot tio åtalade krögare – nio i Västernorrland och en i Jämtland – och ett kassaföretag i Sundsvall.

Enligt kammaråklagare Katarina Becker har krögarna systematiskt raderat intäker ur kassasystemet via en krympningsprogram som kassaföretaget ska ha försett dem med.

Kroghärvan i Sundsvall

Stor razzia

Redan i mars 2010 gjordes det stora oanmälda tillslaget där husrannsakan gjordes både på de aktuella restaurangerna och hemma hos krögarna. Sex av dem satt häktade i nästan två månader innan rättegången inleddes i maj samma år.

Men redan på andra dagen fick den avbrytas, sedan några av försvararna pekat på andra möjliga förklaringar till de raderade posterna i redovisningen – som till exempel bordshantering, vilket innebär att gäster byter bord under kvällen så att intäktsposter flyttas i räkenskaperna och ”hål” uppstår.

Omtag

Det hela blev ett bakslag för åklagaren och Skatteverkets utredare. Det blev omtag och kompletteringar i utredningen. Målet drog ut på tiden och först i våras, nästan två år senare, började huvudförhandlingen om på nytt.

Men åklagaren fick ändå en minst lika tuff dust i omgång 2 mot de åtalades advokater – som under hela rättegången hävdat att det är fel intäktskrympningsprogram som analyserats av Skatteverkets IT-experter.

”Håller inte”

Advokat Per E Samuelson, som försvarar en av de åtalade vid kassaföretaget, anser att åklagarens tes helt enkelt inte håller.

– Hon påstår att kassaföretaget försett alla krogarna med det här programmet. Men hon kan inte bevisa det. Jag hävdar att de krögare som erkänt att de raderat intäkter i viss utsträckning använt sig av program de fått tag i via andra krögare. Sådana här program florerar ju i branschen, det vet alla, säger han.

Åklagaren segerviss

SVT: Men är det inte besvärande för försvaret i stort att ett par av krögarna medgett det här?

– Nej, det betyder inte att de andra per automatik har gjort det. Det är upp till åklagaren att bevisa, och det kan hon inte. Och hon kan definitivt inte påvisa att kassaföretaget ligger bakom alltihop.

Kammaråklagare Katarina Becker är segerviss trots de högljudda protesterna från försvaret.

”Brott är styrkt”

– Jag förutsätter en fällande dom. Brott är styrkt, säger hon.

SVT: Det finns ju flera alternativa, lagliga förklaringar till de tomma posterna på intäktssidan. Tycker du ändå att du visat inför rätten att det är brott som har begåtts?

– Ja.

Dom en en månad

Det handlar om fem restauranger i Sundsvall, tvåp i HJärnösand, två i Sollefteå och en i Östersund.

Åklagarens yrkar på fängelsestraff för de åtalade, från ett halvår och upp till tre år.

Domen i målet meddelas preliminärt den 29 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kroghärvan i Sundsvall

Mer i ämnet