Lagstiftningen används inte fullt ut

Uppdaterad
Publicerad

Samhället kan göra mer för de som tvingas gömma sig undan våldsamma män. Det menar Susanne Strand, kriminolog vid Mittuniversitetet, som har forskat kring kvinnovåld i många år.

Trots att han bröt mot besöksförbuden och misshandlade Maja, dömdes mannen till en månads fängelse. Susanne Strand, docent i kriminologi vid Mittuniversitetet, ifrågasätter den milda domen.

Lagstiftningen används inte fullt ut för att straffa våldsamma män, menar hon. Susanne Strands forskningsområde är just olika former av partnervåld och riskbedömningar i samband med våld.

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

Susanne reagerar starkt när hon hör Majas berättelse, trots att hon hört hundratals liknande tidigare.

– Det är oerhört viktigt att de här historierna kommer fram, säger hon.

Det faktum att mannen som plågade Maja och hennes barn, inte dömdes till mer än en månads fängelse, är något hon ställer sig frågande till. Hon är inte främmande för skärpt lagstiftning.

– Den tror jag man kan se över, absolut. Men framför allt ska man använda den lagstiftning som finns och döma till dom påföljder som vi har möjlighet till idag som inte görs. Sedan är förövaren, den som tagit sig rätten att ta makten över en annan människas liv, en risk då han eller hon också sätter sig över lagen.

– Skyddad identitet behövs i de fall då kvinnan är förföljd av en man som inte lyssnar till de lagar och regler som gäller och som inte ett kontaktförbud skulle hjälpa, menar Susanne Strand.

Hon tycker också att samhället kan göra mer för den som tvingas leva med skyddad identitet.

– Dels behöver hon hjälp att hantera sin situation, hur ska hon leva i den miljö hon befinner sig just nu. Sedan behöver hon ekonomiskt utrymme att leva ett gott liv utifrån de förutsättningar som finns. erbjuds hon det idag? – Till viss del, men det skulle behövas betydligt mer i många delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

Mer i ämnet