Socialtjänsten sviker kvinnor

Publicerad

Socialtjänsten uppfyller inte sitt uppdrag gentemot våldsutsatta kvinnor. De utreds inte i samma utsträckning och de har inte samma status som missbrukare, äldre och andra hjälpbehövande i samhället.

Hannah Kejerhag är socionom, hon har arbetat många inom socialtjänsten men nu vid Länsstyrelsen i Västernorrland med inriktning mot våld inom familjen bland annat.

På frågan om kvinnor och barn får samma stöd som andra hos socialtjänsten, så svarar hon med stöd av flera rapporter:

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

– Nej, det är konstaterat att de inte har samma status. De får inte samma utredningar som andra grupper som samhället har ansvar för som missbrukare och äldre.

Okunskap om våld

Hon bekräftar att Majas upplevelse av sociatjänsten inte är unik och det finns flera förklaringar till det:

– Många gånger handlar det om en okunskap om våldet och hur det är att vara utsatt för våld. Men det kan också vara en rädsla som kan skrämma de utsatta och de som ska arbeta med det.

Maja som har berättat i Mittnytt, om sina erfarenheter av våld i familjen, har upplevt precis det Hannah Kejerhag Oldenmark beskriver. Majas egen förklaring är att socialarbetarna kan tycka att det är för jobbigt för att ta itu med en svår problematik.

– Våld i nära relationer är komplext. Det är förknippat med tabun, skuld och skam. Och att lyfta på locket kan vara början på ett långt och komplicerat arbete, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

Hänvisas till kvinnojourer

En annan kritik som riktas mot socialtjänsten är att dom inte utreder kvinnovåldet på det sätt som dom är skyldiga att göra det visar bland annat en publicerad rapport från Jämtland.

– Det kan bero på att våldsutsatta kvinnor hänvisas till kvinnojourer och andra ideella organisationer som gör ett bra och viktigt jobb, men det leder till att man inte utreder kvinnan.

Höga mål

För ett par veckor sedan samlades de myndigheter som möter våld i nära relationer till en kraftsamlingsdag vid Länsstyrelsen i Västernorrland. De har en hög målsättning – nämligen att med gemensamma krafter få slut på kvinnovåldet. Om det är realistiskt eller inte är ointressant.

– Det är det enda mål vi kan ha! säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

Mer i ämnet