Lågt straff upprör

Uppdaterad
Publicerad

Preskriptionstiden för hot och ofredande är bara två år. Det är ett av skälen till att mannen som plågade Maja under flera år, straffades med bara en månads fängelse. Maja, som i Mittnytt berättat om sina erfarenheter, är besviken på rättsväsendet.

Hoten och misshandeln pågick under mer än tio år. Både Maja och barnen utsattes för hans våld. De fick skyddad identitet och tvingades att fly till okänd ort. Det är vad samhället kan göra för en drabbad familj, Maja är tacksam men menar samtidigt att hon och barnen dömdes till ett svårt liv. Hon har svårt att förstå att mannen får gå fri.

– Det är ju vi som fått straffet, vi som blir dömda, fått leva som flyktingar, vi har inte gjort något fel vi har bara försökt överleva, säger hon.

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

Hovrätten kortade straffet

Mannen är dömd för flera småbrott, men bara en gång för det han gjort mot Maja. I tingsrätten dömdes han till fyra månaders fängelse, men domen överklagades och hovrätten kortade straffet till en månad. Det berodde delvis på att han fick straffrabatt då han under tiden straffats för andra brott, förklarar åklagare Stina Sjöqvist som var den som väckte åtal mot mannen i Majas fall.

Rädd för att anmäla

Men ett annat problem med våldsbrott som hot och ofredande preskriberas efter två år och misshandel efter fem år. Det innebär att det inte går att väcka åtal för händelser som ligger längre bak i tiden än två respektive fem år. Som för många andra var det rädslan för mannen som gjorde att Maja inte anmälde, och när hon till sist gjorde det kände hon sig närmast kränkt av domen. Hon ser åklagaren som en viktig länk rättsprocessen.

Bär dumheten med stolthet

Maja har dåliga erfarenheter. Det är viktigt att få en bra åklagare och hon uttrycker det som det är som att spela på lotteri, själv tycker hon att hon hade otur. Maja upplevde att åklagaren inte trodde på hennes berättelse.

– Som hon sa till mig, å det kommer jag aldrig glömma, varför bad du inte honom gå därifrån eller sluta. Å jag sa det, men hade det varit så enkelt hade jag inte suttit här idag. Och jag vet att jag sa det till henne en gång; Om du ska vara högskoleutbildad, och du ska va lärd och anses vara väldigt smart så bär jag min dumhet med stolthet.

Inget enkelt liv

Maja och barnen lever fortfarande under skyddad identitet. Inte ens deras gamla vänner vet var de bor och de undviker platser där de kan bli igenkända av gamla bekanta. Det är inget enkelt liv, men nu börjar det ordna sig

– Vi har hittat ett drömhem barnen trivs jättebra i skolan och jag har fått ett jobb, men jag har tänkt många gånger: varför får han fara över hela Sverige som han vill. Han får hur mycket stöd och hjälp som helst och vi ska bara gömmas undan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittnytt granskar hjälpen till misshandlade kvinnor

Mer i ämnet