Mordförsöket i Ramsele överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes en 26-årig Ramselebo till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel, misshandel, hemfridsbrott och skadegörelse. Hans kumpan fick däremot bara tre månaders fängelsestraff. Men nu har domarna överklagats, dels av den ene gärningsmannen och dels av åklagaren. 

Det var i våras som en man i 50-årsåldern misshandlades så svårt att han nästan avled. Två bröder dömdes i tingsrätten för dådet. Ångermanlands tingsrätt ansåg det styrkt att den ene av dem varit den drivande kraften bakom den våldsamma misshandeln och att det också varit han som utfört merparten av den. Därför dömdes den ena brodern till fem års fängelse, den andre bara till tre månader. 

Åklagare Catharina Kjelson var emellertid inte nöjd med domen. Hon yrkade tidigare på att få båda fällda för mordförsök och sex års fängelse för den ene brodern. 

Mordförsök i Ramsele

– Den andre mannen blev ju i princip frikänd, säger Catharina Kjelsson till SVT. 

Till hovrätten

Men nu har den ene mannen valt att överklaga tingsrättens dom till hovrätten. Anledningen ska vara att 26-åringen anser att domen blev för hård. 

– När han överklagade så tänkte jag att jag hänger på och överklagar jag med, säger Catharina Kjelsson. 

Svårt att styrka

Kjelsson vill se att straffet höjs för gärningsmännen och kommer att yrka på att mannen som fick tre månaders fängelse döms för medhjälp till synnerligen grov misshandel. Hon hoppas också på att brodern som fick fem års fängelse får några månader till.

SVT: Varför inte yrka på försök till mord eller dråp? 

– Eftersom det är svårt att styrka uppsåt. 

Rättegången kommer att inledas den 18 juli men ingen ny bevisföring framställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ramsele

Mer i ämnet