”Tuff situation inom barnsjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsdirektören för specialistvården i länet Nina Fållbäck Svensson berättar om avhoppet men håller inte med om kritiken från den avgående länsklinikchefen.

– Rein har slitit hårt och bad själv att få sluta sitt förordnande, men blir kvar tills vi ordnat en ersättare, säger Nina Fållbäck Svensson förvaltningschef för specialistvården.

Hon berättar att det varit och är en mycket tuff situation på neonatalavdelningen i Sundsvall och att det varit svårigheter att bemanna generellt inom barnsjukvården.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

”Har försökt lösa det”

– Vi har försökt lösa det med att man får jobba två av fem helger. Det är en generell lösning men man måste ha tillräckligt med personal för att kunna lösa det. Annars blir det ett moment 22, säger hon.

Till allehanda.se säger Rein Florell att han inte tycker att barn är en prioriterad del av sjukvården, men det vill Nina Fållbäck Svensson invända mot.

Hävdar motsatsen

– Det kan jag inte hålla med om. Barn ÄR en prioriterad grupp. Det är inte så att vi nonchalerar de problem som finns, säger hon.

På frågan om situationen på Sollefteå sjukhus bidragit till hans beslut, svarar hon nekande.

– Det tror jag inte. Utan det är snarare i Sundsvall det varit stora problem.

Rekrytering kan ta tid

Rein Florell arbetar kvar som länsklinikchef i väntan på att en tillförordnad ska utses. En ny, permanent chef kan ta upp till ett halvår att rekrytera är hennes bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet