Nobina tonar ned kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit massiv mot den nya bussoperatören Nobina i Sundsvall. I dag presenterade företaget en åtgärdsplan där man slår ifrån sig.

Klagomålen om försenade resor och stressade chaufförer har haglat tätt sedan bussbolaget Nobina i somras tog över kollektivtrafiken i Sundsvall med omnejd.

Kommunikationschefen Maryam Yazdanfar hade idag rest från huvudkontoret i Stockholm för att presentera Nobinas åtgärdsplan.

Stressigt för Nobinas busschaufförer

SVT Mittnytt: Vi har tidigare talat med busschaufförer som säger att de känner sig mycket stressade och rent av mår dåligt av arbetssituationen.

-  Ja, och det är jätteallvarligt. Det är därför vi nu gör de här arbetet. Att förarna mår bra är ryggraden i busstrafiken. Vi tar arbetsmiljöfrågor på mycket stort allvar, säger Maryam Yazdanfar på Nobina. 

Men samtidigt som företaget säger sig se allvarligt på kritiken, så tonar man ned problemen i rapporten som presenterades idag. Enligt rapporten är sjukfrånvaron bara något högre än branschsnittet och förseningarna har främst gällt linje ett, fem och tjugo. Enligt Nobina beror mycket av förseningarna på dålig framkomlighet i samband med E4-bygget kring Sundsvall.

– Vi ska försöka göra förändringar, men inom ramen för den gällande tidtabellen går inte allt att justera på en gång. Situationen borde bli bättre när den nya tidtabellen börjar gälla den 14 december, säger Maryam Yazdanfar.

Men enligt facket är situationen för akut för att man ska kunna vänta tills dess.

– Det är försent att vänta till december. Personalen mår dåligt och vi vill se förändringar av schemat nu, säger Tove Klingsby Svedin på fackförbundet Kommunal.  

Enligt facket är grunden till problemen ett för tight schemat. Det finns inga marginaler.

– Det verkar som om de missat att det finnas annan trafik och att det tar tid för passagerarna att gå ombord på bussen. Vi skulle vilja att vi fick vara med och styra schemaläggningen, säger Tove Klingsby Svedin, som tycker att det vore bra om en representant för chaufförerna var med när Nobina och uppdragsgivaren Din tur gör upp schemat.  

I slutet av förra veckan lämnade fackförbundet Kommunal in en begäran om arbetsmiljöåtgärder till Nobina. Nu har facket tagit frågan vidare till Arbetsmiljöverket eftersom man inte var nöjd med bussbolagets svar. 

– Det brukade vara roligt att vara busschaufför. Men det är inte kul att gå till jobbet och veta att man kommer att bli utskälld för förseningar man inte kan påverka, säger Tove Klingsby Svedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stressigt för Nobinas busschaufförer

Mer i ämnet