Bussförare säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Bussföraren Eva Backman från Örnsköldsvik har fått nog av stressen och de långa arbetspassen – nu gör hon sin sista arbetsvecka.

Mittnytt har i flera inslag berättat om stadsbussförarnas pressade arbetssituation med tajta körscheman, förseningar och långa arbetspass sedan Nobina tog över stadstrafiken i Västernorrland i Västernorrland i somras.

En som fått nog är Eva Backman från Örnsköldsvik. Efter 16 år som busschaufför har hon valt att säga upp sig – de långa arbetspassen, där arbetsdagen kan bli upp till 13 timmar, är huvudorsaken.

Stressigt för Nobinas busschaufförer

–Man orkar inte vara koncentrerad så länge och då blir man livsfarlig i trafiken. Vi ska ju vara helskärpta hela dagarna, säger Eva Backman.

Enligt Nobina ska förarnas situation bli bättre när den nya tidtabellen träder i kraft i december. Men fackförbundet Kommunal, som har anmält bussbolaget till Arbetsmiljöverket, vill se omedelbara åtgärder.

–Vi tycker att det är alarmerande nu. Det är nu förarna mår väldigt dåligt och sjukskriver sig och söker andra jobb. Det är nu vi är rädda att det kan hända en allvarlig olycka, säger Tove Klingsby Svedin, regionalt ombud på Kommunal.

Även om det kan bli förändringar på sikt har Eva Backman bestämt sig. Den här veckan är hennes sista som fast anställd på Nobina.

–Det känns skönt, men samtidigt tragiskt att lämna arbetskamraterna. Det är klart att det är ett stort steg, jag har ju inte klart med något nytt jobb. Men vi får hoppas att jag hittar något i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stressigt för Nobinas busschaufförer

Mer i ämnet