Skulle frita rättspsykpatient

Uppdaterad
Publicerad

En våldsbenägen beväpnad man förberedde ett fritagningsförsök av en patient som var på bevakad permission från rättspsyk på onsdagen. I sista stund lyckades polisen avvärja fritagningen.

Det handlar om en 26-årig man, tidigare patient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. 26-åringen är dömd till flera grova våldsbrott och betecknas som våldsam.

Den 30-åriga patienten som skulle fritas var ute på bevakad permission. 26-åringen och patienten hade lärt känna varandra under de tre år de satt tillsammans på kliniken.

fritagningsförsök

Enligt polisen hade 26-åringen och 30-åringen haft kontakt med varandra inför fritagningsförsöket, men polisen vill, av utredningstekniska skäl, inte uppge på vilket sätt den fått information om planerna.

Utifrån de uppgifter polisen hade, kunde en civil polispatrull gripa 26-åringen på onsdagseftermiddagen. Han satt då i sin bil i centrala Sundsvall.

– Där fanns diverse attiraljer, föremål som vi sätter i samband med fritagandet, säger Henrik Blusi, polisen.

Av samma utredningstekniska skäl vill han inte gå in på vilka slags ”attiraljer” det handlar om.

Han menar att det fanns stor risk att någon skulle ha kommit till skada om 26-åringen fått skrida till verket. På rättspsykiatriska kliniken är man lättad att rymningskuppen inte gick som planerat.

– Det hade kunnat blivit en ytterst allvarlig händelse och vi är väldigt tacksamma att polisen ingrep innan det blev det, säger Bengt Eriksson, presstalesman på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

SVT Mittnytt: Var det en farlig person som var ute på permission?

– Det var en person med en hög riskprofil, säger Bengt Eriksson.

SVT Mittnytt: Vad var han dömd för sedan tidigare?

– Väldigt grova våldsbrott, säger Bengt Eriksson.

26-åringen har i de inledande förhören erkänt och han misstänks nu för förberedelse till främjande av flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

fritagningsförsök

Mer i ämnet