Lars Andersson är kritisk mot telebolagen Foto: SVT, Arkiv

”Det sköts via datorer som troligen inte finns i Somalia”

Uppdaterad
Publicerad

Somaliasamtalen som drabbat tiotusentals svenskar de senaste dagarna sköts via datorer och det är inte troligt att de som ligger bakom finns i Somalia eller på Seychellerna.

Det menar polisens bedrägerirotel i Sundsvall som också anser att telebolagen borde kunna spåra var pengarna för samtal hamnar.

Samtalen från Somalia har avlösts av en andra våg som tycks komma från Seychellerna men på polisens bedrägerirotel i Sundsvall tror man inte att samtalen rings från de länder som dyker upp på telefonens display.

– Det sköts via datorer och jag tror inte att de som ringer finns i Somalia, säger Lars Andersson på polisens bedrägerirotel i Sundsvall.

Bluffsamtalen

LÄS MER: Tusentals drabbade av misstänkta bluffsamtalen

”Borde ha koll på det”

Teleoperatörerna har hittills inte kunnat svara på vem som ligger bakom samtalen eller hur stor omfattning det rör sig om, men Lars Andersson menar att operatörerna borde kunna följa vart pengarna från samtalen hamnar.

LÄS MER: Kunderna ska inte drabbas

– Operatörerna borde ha koll på det, säger han men tillägger samtidigt att det kan bli svårt att hitta de som ligger bakom och att det kommer att bli en fråga för bolagen och polisen:

– Jag tror att det blir svårt att hitta de ansvariga, konstaterar han.

LÄS MER: Ny våg av bluffsamtal från Seychellerna

Lars Andersson som själv tagit emot bluffsamtal på sin telefon poängterar att det i normalfallet bara uppstår en kostnad om man ringer upp den här typen av telefonnummer och att man absolut inte ska göra det.

TV: ”Somaliasamtalen” fortsätter strömma in

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffsamtalen

Mer i ämnet